Frykter konsekvensene:: Én av ti nordmenn tenker å besøke Lofoten i sommer | Din Fritid
FRYKTER SLITASJE: Norsk Friluftsliv er bekymret over høyt trykk på Lofoten og andre populære turistperler i sommer. Foto: Eivind Haugstad Kleiven/DNT
Frykter konsekvensene:

Én av ti nordmenn tenker å besøke Lofoten i sommer

Hele 425 000 nordmenn tenker å ta turen til Lofoten i sommer, viser en ny undersøkelse. – Blir dette en realitet, har vi og naturen et problem i forhold til slitasje, mener Norsk Friluftsliv.

I undersøkelsen, hvor Ipsos har intervjuet et landsrepresentativt utvalg over 18 år, oppgir hele én av ti at det er sannsynlig at de tar turen til Lofoten i sommer. Også Telemarkskanalen og Geiranger troner høyt blant nordmenns foretrukne feriemål. Henholdsvis 300 000 og 255 000 vil sannsynligvis besøke disse stedene i sommer.

Mer forsøpling og slitasje

Fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv er svært glade for at mange trekkes mot naturen og friluftslivet. Likevel mener de tallene gir grunn til bekymring.

– Det er flott at mange ønsker å komme seg ut og oppleve den vakre naturen vi har her i Norge. Men om alle skal presse seg sammen i samme turområde i en kort sommersesong, har både vi og naturen et problem, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Norsk Friluftsliv har i flere år uttrykt bekymring for at økende turisme skaper et stort press på norsk natur.

– Flere folk på samme tursted betyr dessverre også mer forsøpling og slitasje. Dersom nær en halv million nordmenn tenker å besøke Lofoten i sommerferien sin, kan dette får store konsekvenser, advarer Heimdal.

Vil spre trafikken

Han mener noe av det viktigste man kan gjøre nå er å prøve å spre sommertrafikken.

–  Norge er et langstrakt land med utrolig mange flotte naturperler. Vi håper folk tør å tenke alternativt når de planlegger ferien, slik at vi unngår et unødig trykk og slitasje på de mest kjente reisemålene, sier Lasse Heimdal.

Han minner om at alle som ferdes i norsk natur, og dermed benytter seg av allemannsretten, skal forholde seg til prinsippet om sporløs ferdsel.

– Husk at alt du tar med deg på tur, skal du også ta med deg hjem igjen, sier Heimdal.

Norsk Friluftsliv oppfordrer også lokale og sentrale myndigheter til å inngå samarbeidsavtaler med de frivillige friluftslivsorganisasjonene om bistand gjennom en hektisk sommersesong.


Hvite strender, blå himmel og åpent hav er en drøm for bobilfolket. Men det kan rett og slett bli for fullt i sommer, advarer organisasjonen Norsk Friluftsliv. Foto Tore Afdal.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden