Slovenia: Skocjanske Jame: God takhøyde | Din Fritid
Slovenia: Skocjanske Jame

God takhøyde

Til sammen har Skocjan Caves mer enn seks kilometer med ganger under jorden. Den dypeste går hele 223 meter under overflaten og flere steder er takhøyden opp mot 150 meter.

Det er noen beskjedne bygninger som møter oss etter at vi har parkert to bobiler på den romslige parkeringsplassen utenfor grottene. Området fikk status som en Unesco verdensarv allerede i 1986. Det er verdens største undergrunnscanyon vi skal til, og både store og små i reisefølget vårt både gruer og gleder seg. 

Forberedelsene

Jeg hadde i forkant prøvd å orientere meg på nettsidene www.park-skocjanske-jame.si, men her er det fokus på mange områder og opplevelser - og ikke lett å få oversikt. Men etter å ha vært på plassen er oppskriften enkel: Overnatt gjerne i nærheten, se egen artikkel. I sesongen går det turer hver time, men det er uansett lurt å være tidlig ute. Vi var på plass halv ti, og det var perfekt. Regn med å bruke mer enn en halv dag på denne plassen. 

Det er fem alternativer for å oppleve området: Enten en fottur i området på egen- hånd, som er gratis. En tilsvarende guidet tur til seks euro. En halvannen times tur med guide, hvor du følger løpet til elven Reka (11 euro). Eller du kan, som de fleste gjør, velge den lange turen gjennom undergrunnscanyonen. Turen går i rolig tempo og er tre kilometer lang. Det er obligatorisk med guide og turen tar rundt to timer. Vær klar over at det kun er 12 grader i grottene. Det er noe stigning, så det anbefales å være ved god helse. Det er ikke lov å fotografere i grottene, det er uansett så lite lys at det nesten er en umulig oppgave å fange de enorme dimensjonene.

For alle

Hele ruten oppleves som meget sikker og solid, og alle i vårt ti-manns sterke følge fullfører rundturen. Det stedet som oppleves mest trangt - og dermed noe ubehagelig - er inngangstunnellen som er meget lav og smal. Litt merkelig egentlig, dette er en menneskebygget inngang. Resten av turen i grottene har god ”takhøyde”, og opplevelsen, om du kommer deg gjennom denne første passasjen, oppleves absolutt ikke som klaustrofobisk. Det er rett og slett en fantastisk opplevelse å se dimensjonene og alle detaljene innvendig i fjellet. 

Et av høydepunktene er Cerkvenik, broen som går hele 47 meter over elven Reka. Det høres rart ut å beskrive et landskap under bakken som et sted med utsikt - men det får du her! 

Størst

Det største kammeret i grottene er Martel som er 146 meter høyt, 120 meter bredt og 300 meter langt. I grotten er det både stalagmitter, som er dryppsteiner som vokser opp fra gulvet, og stalaktitter, som henger ned fra taket. Disse er skapt ved at en ørliten mengde av mineralet kalsitt etterlates hver gang en dråpe faller.  

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden