Slovenia: Bled: Krystallklart vann og dramatiske fjell | Din Fritid
Slovenia: Bled

Krystallklart vann og dramatiske fjell

Har du tenkt at Slovenia er et land man bare kjører gjennom på vei til Kroatia? Etter et besøk i Bled og området rundt vil du forstå at opplevelsene står i kø. Og da tenker jeg ikke bare på at landets eneste øy er verdt en stopp.

Det er juli og behagelige temperaturer. Vi kjører sakte gjennom byen Bled og skimter innsjøen med samme navn. Det er en del trafikk og folk, men stemningen er rolig og avslappet. Vi kjører på sørsiden av vannet som stedvis er turkis og glitrer i sollyset. Jeg får lyst til å stoppe bobilen, men det er i praksis ingen steder å kjøre til siden. Vi velger å følge veien som er nærmest vannet og kommer til Camping Bled, som ligger ved innsjøens sør-vestre hjørne. Her er det fint å ligge om man vil oppleve nærområdet.

Rundtur

Ta gjerne med deg sykkel. Da er ikke bare sentrum i Bled lett tilgjengelig, du kan også tråkke deg rundt innsjøen, og nyte synet av Slovenias eneste øy. Det er faktum, om du ser bort fra en håndfull øyer i Slovenias elver. Øya, som også heter Bled, er verdt en historie i seg selv. Den privateide øya er dokumentert bebodd siden det niende århundre. Da ble det bygget et tempel på øya, men allerede den gang på ruinene til et eldre bygg. Og arkeologer har nå funnet spor etter mennesker på øya fra så langt tilbake som det 11. århundre f. Kr. I dag står det en kirke i barokk-stil på øya. Denne har en forgjenger fra 1142 som tre hundre år senere ble bygget om til en kirke i gotisk stil. Et kraftig jordskjelv ødela det meste av kirken som så ble bygget opp i dagens barokk-stil.

Får du lyst på et besøk kan du hoppe på en tradisjonsrik Pletna båt, hvor en roer bringer deg til øya. Her går du først opp den imponerende trappen med 99 trinn. Som en gave til Bled, sendte paven en klokke til kirken, og alle som ringer i denne får sitt ønske oppfylt. 

Bled castle

Tar du turen rundt innsjøen på sykkel er det bare å belage seg på en solid oppoverbakke nord for campingplassen. For å komme til byens slott er det naturlig nok oppover. Om det ikke er høysesong og lite folk kan du kjøre opp, også med bobil. Og det er sikkert ikke så vanskelig å gjette hva borgen heter? Bled castle har en dokumentert historie tilbake til år 1004, og er en typisk forsvarsborg. Og at den var effektiv, spesielt etter å ha blitt bygget ut med flere tårn er det ikke vanskelig å forestille seg. Plasseringen på toppen av et fjell gir en flott utsikt over innsjøen, byen og fjellene til de juliske alper i bakgrunnen. 

Utflukter

Fra campingplassen kan du ta flere utflukter. I området tilbys alt fra fjellturer med guide til rafting og ulike typer padleturer. Har du lyst til å ta det mer rolig kan den tradisjonsrike Fijakers hestevogn-skyssen kanskje være et godt alternativ?

Og etter en lang dag med mange opplevelser vil garantert den tradisjonsrike Bled kremkaken smake godt. Den lokale spesialiteten har sukkerbrød i bunnen og krem dekket av et sprøtt lag på toppen. Du får vann i munnen bare av synet. 

Det finnes mange muligheter i området, og grotten ved Babji zob ser spennende ut. Vi valgte i stedet å kjøre til grottene i Skocjanske Jame som er større, se egne sider. Vintgar juvet er nok også verdt en tur, men det rakk ikke vi på de dagene vi var i Slovenia. Men så er det også spennende å ha noe igjen på ønskelisten til neste tur!

Praktisk tips

Et tips om du skal til Bled er at det er trangt om saligheten. Kommer du hit med bil og vogn, er det bare å sikte seg inn på femstjerners campingplassen Bled camping. Det finnes også en annen campingplass i byen, men her er det utelukkende leiligheter og glamping-overnatting. Har du bobil velger du det samme om du skal overnatte. Skal du kun på dagsbesøk kan du parkere ved noen spisesteder på nord-vest siden av innsjøen. Her er det store nok parkeringsplasser (46°22’02.2”N 14°04’55.6”E). 

 

Mer informasjon om området finner du her: www.bled.si/en

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden