Fødselsfotografen flytter i bobil: Fødsels-bobilen | Din Fritid
Fødselsfotografen flytter i bobil

Fødsels-bobilen

I 2016 laget Aftenposten TV en serie på henne, året før hadde hun utstilling på Oslo Rådhus og rett før jul i fjor ga hun ut bok. I år reiser fødselsfotograf Eva Rose landet rundt og deler ut fotografier til en verdi av 800 000 kroner til sykehus og helsestasjoner - fra en bobil.

– Jeg har fotografert fødsler i 20 år. Det er en kvinnes sterkeste og viktigste opplevelse i livet, og det er fantastisk å få være til stede med kamera. Da føler jeg meg privilegert, forteller fødselsfotograf Eva Rose.

 

Når jeg skulle ut på en ti ukers turné så ville jeg ha med meg et hjem på hjul!

Eva Rose

 

Har en oppgave

– Det har vært mange sterke opplevelser og ikke minst nyttige erfaringer underveis. Jeg synes det har vært alt for lite fokus på å forberede foreldrene på selve fødselen. Og det ønsker jeg å gjøre noe med, derfor ga jeg ut en fødselsbok i fjor.

– Det er ikke først og fremst en fotobok, da halvparten av innholdet er tekster. Det er samlet mye erfaring fra ferske mødre og fedre. Det er noe jeg brenner for å formidle videre, og jeg tror og håper at mine bilder skal være med på å senke terskelen for å snakke om dette så alt for tabubelagte temaet.

Boken har blitt godt mottatt, og det har også mine bilder, som henger rundt om på fødestuer og helsestasjoner - og ikke minst på Bærum sykehus, forteller Eva Rose på klingende sunnmørsdialekt. Eva bor nå i Bærum og donerte mange bilder til sykehuset etter at de var brukt i en utstilling på Oslo Rådhus.

Tilbakemeldingene på bildene har i så stor grad vært positive at hun har jobbet for å finansiere en landsturné for å dele ut sine fotografier.


Eva Rose reiser i disse dager landet rundt for å opplyse, informere og dele ut fotografier. Kartet som er festet på døra er dekorert med nåler som markerer stoppesteder. For oppdatert rute, se Eva Roses Facebook-side.

Folkeopplysning

Mye av det Eva gjør er i opplysningstjenestens ånd. For det er lite penger å hente på prosjektet som i prinsippet handler om å reise landet rundt og dele ut bilder. Hun har fått sponset selve bildeproduksjonen av Elite Foto, Foto.no har bidratt med utlån av foto- og videoutstyr i forbindelse med at det skal lages en dokumentar fra turnéen, og Askjems og Knaus har bidratt med utlån av bobil. Drivstoff og andre kostnader må Eva dekke selv, men noen andre bidrag - som kronerulling fra venner - bidrar til å dekke kostnadene.

– Men hvordan reagerer folk når de ser disse bildene?

– Utstillingen jeg hadde på Oslo Rådhus ga meg mange tilbakemeldinger. Der opplevde jeg store mangler på faktakunnskap rundt fødsel, for eksempel rundt det å føde i vann - som jo er det naturligste man kan gjøre. Og det har bare gjort meg mer målbevisst på at dette er tema jeg skal bidra til å spre mer kunnskap om.

– En annen typisk reaksjon er at bildene er for private. Men jeg bruker ikke bilder offentlig uten tillatelse, og når man har i tankene at disse fotografiene er med på å spre viktig kunnskap og fjerne tabuet rundt fødsler, blir det et viktigere perspektiv.

 

– Hvem er så Eva Rose?

– Jeg er tredje generasjons fotograf fra Remøya i Fosnavåg. Som sju-åring fikk jeg være med på hjemmefødselen til lillesøstera mi, og det gjorde sterkt inntrykk.

Etter å ha etablert meg i Oslo som fotograf fikk jeg forespørsel fra magasinet Gravid om jeg kunne tenke meg å fotografere fødsler. Og da startet det hele, smiler Eva.

 

Invitasjonen

For å avgjøre hvem som skulle få besøk og få bilder la Eva ut en invitasjon på en jordmor-gruppe på Facebook. Responsen var overveldende, og i stedet for å reise rundt i fire uker er Eva nå i gang med en 10 ukers turné til 40 helsestasjoner og 40 sykehus.

Bobilen fra Knaus har blitt døpt «fødebilen», og med den skal Eva og kjæresten Ole Jacob Johanson ta tempen på fødsels-Norge. Ole Jacob skal også filme underveis fra turen, da det skal bli en dokumentar-film om turen.

 

Sov i telt

– Hvilken erfaring har du med bobil fra før?

– Jeg har vært på bobiltur for tre år siden, da leide vi en gammel bobil og kjørte til Roskilde-festivalen. Jeg likte konseptet, men det var en gammel og dårlig bobil og det ble litt for tett på reiseselskapet - så jeg endte opp med å kjøpe telt og sove utenfor bobilen.

Et besøk i butikken til Askjems endret hele min oppfatning av bobiler. Nå fikk jeg virkelig se hvor fine de har blitt! Der og da tenkte jeg tanken på å selge huset og kjøpe bobil i stedet.

 

 

Et lite hjem på hjul

– I vår koselige Knaus var det første jeg gjorde å kjøpe inn led-lys. Det er trivelig i bobilen, men likevel ønsket jeg å sette mitt eget preg på interiøret og stemningen.

– Hvordan har det fungert i bobilen?

– Det har vært helt strålende, vi koser oss og bare gleder oss til de morgenene hvor vi kan lette på gardina og nyte utsikten.


Gode arbeidsmuligheter: Med på turen har Eva med seg kjæresten Ole Jacob Johanson som er fotograf for dokumentaren som skal lages i forbindelse med turen. Begge stortrives med bobillivet.

 

Jeg er «født» bak rattet på en bobil som denne. Følte meg hjemme etter to mil!

Eva Rose

 

Leverandøren

– Vi fikk en henvendelse fra Eva som jeg umiddelbart fikk lyst til å svare ja på, forteller Finn Langtved. Han er Knaus´ norske representant, og sponser sammen med Vestfold-forhandleren Askjems gratis bobil i ti uker.

– Det å kombinere jobb og bobil er et marked som vi tror vil vokse kraftig fremover, og her vil vi bidra til å spre kunnskap om at bobil er en ypperlig mulighet til å spise og leve sunt, i tillegg til at det vil være en god økonomisk løsning for mange, forteller Langtved.

Medievennlig

Det er ikke til å legge skjul på at fødselsfotografen Eva har fått mye medie-oppmerksomhet den siste tiden. Selv synes hun det har gått overraskende lang tid i forhold til hvor viktig budskapet hennes er. Nå får hun oppslag i de fleste lokalavisene når hun kommer for å dele ut bildene sine, og når hun skal til hjemlige trakter på Sunnmøre har både Norge Rundt og Dagsrevyen varslet sin ankomst. I tillegg skal den aktive og engasjerte fotografen holde foredrag for jordmødre på rundreisen.

Det er ingen tvil om at fødselsfotograf Eva Rose har mye energi og engasjement, noe som kommer stadig flere til gode - ikke minst takket være hennes nye lille hjem på hjul.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden