Norsk vegmuseum: Gøy for store og små | Din Fritid
Norsk vegmuseum

Gøy for store og små

Vegmuseet består av flere museer i ett, Norsk kjøretøyhistorisk museum, Norsk Vegmuseum og Norsk fjellsprengingsmuseum. Til sammen byr de på flere tusen kvadratmeter gratis utstilling av kjøretøy med alt fra to til seks hjul.

Da museet åpnet i 1992 fortelles det at daværende vegsjef Eskild Jensen sa at bilistene ble skattlagt nok, derfor skulle vegmuseet ha gratis inngang. Museumsanlegget ligger nær Hunderfossen Camping. Det er kun få minutter å kjøre, eller 15 minutter til fots.

– Mange besøkende blir overrasket over at det er så stort og så mye å se på museet. Og at det ikke er inngangspenger. Vi har kun en parkeringsavgift på 69 kr for hele dagen, forteller rådgiver Åsmund Johannes Sletten i Norsk vegmuseum til Din Fritid.

Det er lov å parkere på museets parkeringsplass etter stengetid. Da blir personbiler belastet med 69 kr ekstra, og bobiler med 300 kr. Men vær oppmerksom på at parkeringsplassen blir låst med bom på nattestid. Så mange vil nok heller benytte seg av de nærliggende campingplassene.

For store og små

Museet hadde i fjor hele 84 000 besøkende. Og flere har satt så pris på opplevelsen at de har anmeldt museet også. Som en familie fra Knarvik skriver:

– Dette var gøy for både store og små. Et kjempeflott museum hvor både voksne og barn trivdes. Alt var gratis å se på, vi valgte å bruke noen kroner på is i gamlekiosken og sveler ved kaféen. Anbefaler å gå runden med fjellsprenging, vegmuseum, kjøretøyhistorisk og trafikksikkerhetssenteret. Alt er i gåavstand og alle plassene er like kjekke å se, skriver familien på TripAdvisor.

Norsk vegmuseum har flere tusen kvadratmeter med utstillinger innendørs. Utstillingene er fylt opp av veghistorie, og utallige kjøretøy. Både gamle og nyere biler. Museet har også et stort uteområde inkludert et flott parkanlegg hvor det er trivelig å gå rundt og se på de store maskinene, bygningene og anleggsmiljøene.

Norsk Vegmuseum åpnet i 1992, i 2004 åpnet Norsk Fjellsprengningsmuseum og i 2019 åpnet kjøretøyhistorisk museum.

Utstillinger

– Vi er et av Norges største tekniske industrielle museer. Beliggenheten litt nord for Lillehammer, rett ved E6, gjør at vi trekker besøkende både fra nord og sør. Vi er også en arena for motorklubber og foreninger. En av de store begivenhetene her på museet er Nasjonal Motordag, som i 2024 arrangeres søndag 9. juni. Da åpnes portene for alle som har et entusiastkjøretøy, stort eller lite, to hjul eller fler. I fjor var det nesten 400 kjøretøy på parkeringsplassen her, med blanding av gammelt og nytt, forteller Sletten fornøyd.

Museet har en grunnutstilling, og flere utstillinger som er temporære. Samlingen består av rundt 30 000 gjenstander, 307 000 fotografier, kulturminner, arkiv og bibliotek. Gjenstandene på museet er donert, lånt og noe er kjøpt inn.Det som ikke fysisk er på museet, kan sees på et digitalt museum.

Tunnelmuseum

«Tida og vegen» gir deg et inspirerende innblikk i veghistorien lagt opp i en labyrintform med spennende innslag. Kjøretøymuseet viser fram rundt 170 biler, motorsykler og sykler som forteller om utviklingen i Norge. Mange av de utstilte kjøretøyene blir skiftet ut frem mot sommeren.

Museumsparken har utstilt gamle bygninger, arbeidsbrakker og en autentisk landhandel.

Mange store anleggsmaskiner er utstilt rundt om på området. Det er populært blant de besøkende når noen av de gamle maskinene startes opp og kjøres.

Det er en helt unik opplevelse å ta turen inn i det som sannsynligvis er verdens eneste tunnel laget for museumsutstilling. Er du på bobiltur kan du forevige den foran Mobil bensinstasjonen fra 1960 tallet.

Til ettertanke

Vegmuseet har også laget et trafikksikkerhetssenter i byggets underetasje. Det er åpent for alle. Der kan du få prøve en rulle med bil, eller oppleve en bråstopp med bilbelte.

– Vi kjører trafikksikkerhetskurs for 10. klassinger i hele Oppland og deler av gamle Hedmark. Hver høst får rundt 2200 elever innføring om fart, bilbelte, rus og oppmerksomhet. Viktige ting som ungdommen bør tenkte på. Det er et heldagsopplegg, forteller Åsmund Johannes, og fortsetter:

– Vi har laget en installasjon som viser utviklingen av trafikkdrepte. Den viser at sikrere biler, bedre veier samt opplæring har vært med å bidra til lavere antall alvorlige ulykker.

avslutter rådgiver Åsmund Johannes Sletten hos Norsk vegmuseum.

Norsk vegmuseum

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden