Bynær bobilparkering i Mandal: Norges sørligste by | Din Fritid
Bynær bobilparkering i Mandal

Norges sørligste by

Ikke langt fra sentrum finner du en landets beste strender. Når du er mett av sol og vil oppleve noe mer, kan byen by på en mengde konserter i løpet av sommeren. Velkommen til landets sørligst by - med boligen på hjul.


På utkikkspunktet Uranienborg får du sørlandsidyll av første klasse så langt øyet rekker.

– I påsken var det så fullt av bobiler her ved Sjøsanden at vi måtte sette opp skilt med ”Fullt”. 250 bobiler fikk vi plass til, alle med strøm, forteller daglig leder, Torhild Reme Johnsen til Bobil & Caravan.

Sjøsanden Feriesenter ligger i gangavstand fra Mandal sentrum, ved en flere hundre meter lang sandstrand.


Sjøsanden Feriesenter har nærhet til både sentrum og strender.


Plassen er godt besøkt, og du kan ikke forhåndsbestille plass. Men det er som regel plass til alle besøkende sier daglig leder.

Torhild Reme Johnsen, som har arbeidet ved feriesenteret i 27 år, forteller at de første årene var det bare noen enkelte bobilbilister som kom på besøk, men de siste årene har bobilturismen eksplodert. 

– Det er ikke en eneste dag uten at vi har bobiler her, i helgene er det 50-100 bobiler på campingen. Det går ikke å forhåndsbestille plass, men vi har i gjennomsnitt en utskifting av rundt 80 biler i døgnet, så det er som regel plass til alle besøkende, sier daglig leder Torhild Reme Johnsen.

Feriesenteret hadde tidligere nærmere 70 faste plasser, nå er det bare 25 igjen og senteret tar ikke inn nye faste plasser.

– Antallet besøkende med telt er på vei opp, ofte med store telt med flere rom. Teltturistene sier at de gjør dette for opplevelsen, dette er noe de selv husker fra de var barn - og gjerne vil at egne barn skal få oppleve. Unge familier med store og flotte campingvogner har vi også en del av, men bobiler er absolutt i flertall for tiden, forteller Torhild.

Turistkontoret i Mandal

Erling Løfsnes, daglig leder på turistkontoret i byen, forteller om stor trafikk av  besøkende med spørsmål om hva Norges sørligste by og områdene rundt kan tilby. 

– Området har flere hundre tusen besøkende i året, men det er vanskelig å få nøyaktige tall. Se bare på de mange bobilturistene, de blir jo ikke registrert noe sted, forteller Løfsnes. 

Turistkontoret får mange spørsmål om aktiviteter, turstier, turforslag og fiske. Noen lurer også på historiske ting om byen vår, som har flere enn 700 gamle hvitmalte trehus, sier Løfsnes. 

Turistkontoret, som ligger i Kulturhuset Buen, er nabo til bobilparkeringen i Havnegata 2. Der får de besøkende god hjelp til forslag på opplevelser i byen. 

Fra bobilparkeringen ved kulturhuset går det bru over til byens sentrum. Byen er fin å besøke til fots, tar en trappene opp til utsiktspunktet Uranienborg, som ligger midt i Mandal sentrum, kan en se hele byen og langt ut i skjærgården. Fra sentrum er det en fin spasertur ut langs Sjøsanden og Furulunden, som er et flott bade- og turområde med myke stier. Et område det er fint å gå, jogge og sykle i.


Gangbroen binder kulturhuset Buen og bysentrum sammen. Ved kulturhuset ligger også bobilparkeringen.

Sørlandsbyen med Norges sydligste gågate har mye å by på. Andre helgen i august arrangeres hvert år Skalldyrfestivalen, som er en mat- og kulturfestival. 

– Da blir hele sentrum sperret av, og gjort om til festivalområde. Vi har flere konsertscener, og mange boder og telt med servering av fisk og skalldyr. Det arrangeres verdensmesterskap i rekepilling, og en av festivaldagene dekkes det til verdens lengste skalldyrbord, forteller Sveinung Valand hos arrangøren av Skalldyrfestivalen. Festivalen trekker flere enn 60 000 besøkende, og arrangeres i år for 29. gang.


Full fart utendørs med mange besøkende under skalldyrfestivalen med mye god mat og drikke til levende musikk.

Sentrumsnær bobilparkering

Bobilparkeringen er nærmeste nabo til Buen Kulturhus og ligger i sentrum av byen. Parkeringen er skiltet med viktig informasjon til de bobilparkerende. Mellom klokken 23 og seks på morgenen skal det parkeres i annethvert felt.

– Bobilparkeringen er ment som overnattingsplass, ikke til camping med stoler og bord utenfor bilen. Parkeringstiden er maks 24 timer og det godtas ikke å kjøre en tur ut av plassen, og så tilbake samme dag, forteller Arild Spetland i Parkering sør AS.


Ute på Piren ved Hollendergata er det plasser for bobiler for parkering mellom 0600 og 1900.

Parkeringen kan ved store arrangementer i byen bli stengt. Under Skalldyrfestivalen er det tivoli som fyller området og da må bobilbilistene benytte campingplassene i nærheten. 

På bobilparkeringen er det strøm og vann tilgjengelig og i sommer settes det også ut en container for søppel. Gråvann og toalett kan tømmes ved Grønvika renseanlegg, som ligger under en kilometer fra bobilparkeringen.

Når det gjelder parkering ellers i byen er det slik at hvis bilen er for lang for ett parkeringsfelt, så godtar vi at bobiler parkerer når det betales for begge plassene, forteller Spetland. 

Fra seilbåt til bobil

– Vi har alltid vært på sjøen. Familien har hatt seilbåt, mange seilbåter opp gjennom årene, men i 2016 hoppet vi av og solgte båten, forteller Arne og Margot Birkeland fra Karmøy.

Allerede tre dager etter seilbåten var solgt begynte vi å tenke bobil og startet umiddelbart å lete. Vi var helt blanke, vi visste hva vi ville ha med tanke på innredning og fant en på nettet som stod i Tromsø. Bobilen ble kjøpt uprøvd og usett, det vil si vi hadde sett bilder av bilen og det så ut som den hadde det vi ønsket med tanke på innredning.

Avtalen med forhandler i Tromsø ble gjort, paret kjøpte flybilletter og dro for å hente bobilen, en Challenger, som var fire år gammel. 

– Vi hadde aldri kjørt bobil før, var bare vant til vanlig personbil. Hjemreisen tok 14 dager og vi fikk på reisen hjem oppleve blant annet Lofoten. 250 mil ble det før vi og bobilen var hjemme på Karmøy. Vår erfaring med bilen var at vi opplevde den som bred. Det ble vanskelig med parkering og kjøring på de trange stedene vi besøkte.

– Jeg satt med hjertet i halsen mange ganger på de trange veiene, og ble ikke komfortabel med dette, forteller Margot.


Arne og Margot Birkeland fra Karmøy er kjempefornøyd med sin nye bybobil. Begge er enige om at ved god planlegging på pakkingen er denne bilen akkurat passe stor for to personer.

Byttet bobil etter to uker

– Få dager etter at vi kom hjem hadde vi solgt bobilen og kjøpt en nyere, dyrere og mindre bil, forteller Arne og Margot.

– Det ble en bybobil og vi er kjempefornøyd, smiler de. Det var litt synd vi ikke visste mer før vi kjøpte bobil, men vi tapte heldigvis ikke penger på bobilen, som vi bare hadde hatt i et par uker da vi solgte den. Vi fikk også oppleve Lofoten, så noe bra var det med den.

Parets tips til andre førstegangskjøpere er å tenke nøye gjennom hva en vil ha og få prøvd litt forskjellige biler før en bestemmer seg.

– Med god og nøye planlegging over hva vi skal ha med oss, så får vi med det vi trenger i denne bybobilen, sier Margot.

– Her på Sjøsanden har vi fantastisk nærhet til sjøen og stranda. 5-10 minutter å gå til byen.

Det er litt mange trær her, slik at det blir en liten kamp og mye flytting av bord og stoler rundt bilen for å fange noen solstråler. Det er fine fasiliteter og vi blir her et par dager denne gangen. Dette er den beste plassen vi har vært på så langt her i sør, avslutter Arne og Margot fornøyd.

Mandal-tips

Mandal er Norges sørligste by med rundt 16000 innbyggere. Mandal ligger ved utløpet av Mandalselva. Deler av byen har flotte, gamle hvite sørlandshus langs trange gater. Det nye kulturhuset ”Buen” gir Mandal et moderne uttrykk. Mandal er en by med mange konserter, mer enn 300 gjennom året. Mange festivaler sommer som vinter. 


I Mandal kan du gå i Norges sydligste gågate.

Se og gjøre
Turistkontoret Mandal (Buen Kulturhus)
Uranienborg utsiktspunkt
Furulunden
Sjøsanden
Buen Kulturhus
Gustav Vigelands Hus
Mandal Kirke, Norges største trekirke
Historisk byvandring 
Norges sydligste gågate
Mandalselva, fiske laks og sjøørret

Festivaler
Skolekorpsfestival 16.-18. juni 2017
Skalldyrfestivalen, 10.-13. juli 2017
Mandal Jazzfestival, 29. juni – 1. juli 2017

Linker:
visitlindesnes.no
visitnorway.no, søk Mandal
sjosanden.no
sandnescamping.com
mandal.kommune.no

Parkering/overnatting i Mandal

Bobilparkering
Havnegata 2
Tlf. 4000 1177
Maks 24 timer
20,- kr/time  - 150,- pr. døgn
Tilgang strøm/vann
Parkeringen for bobiler kan stenges ved spesielle arrangementer
Koordinater: 58.024996, 7.455530

Sjøsanden Feriesenter
Sjøsandveien,
4514 Mandal, Tlf. 38261094
Pr. døgn
Bobil (inntil 8 meter) Kr. 190,- 
Voksne kr. 40,-
Strøm kr. 40,-
Koordinater: 58.019884, 7.439356

Sandnes Camping Mandal
Holumsveien 133, 4516 Mandal
Tlf. 38265151/988 87 366
Bobil kr. 145,-
Persontillegg kr. 40,-
Strøm kr. 45,-
Koordinater: 58.042862, 7.494991

Tømmestasjon i Mandal
Grønvika renseanlegg
Grønviksveien 13, 4515 MANDAL
Tømming gråvann og toalett
Drikkevannsfylling
Koordinater: 58.020062, 7.463901

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden