Brannsikkerhet: Tips til gode laderutiner | Din Fritid
Brannsikkerhet

Tips til gode laderutiner

Vi omgir oss med stadig flere batteridrevne dingser. I snitt har hver husholdning 12 ladere. Det å lade batterier er normalt ikke noe man tenker særlig på, og det trenger det heller ikke være – så lenge du følger Brannvernforeningens ladevettregler.

– Mange nordmenn har et stort antall batteridrevne enheter i daglig bruk i hjemmet og på hytta. Vi blir derfor ikke overrasket om det reelle antallet ladere er høyere enn det årets undersøkelse fra Kantar viser, sier administrerende direktør i Brannvernforeningen, Rolf Søtorp i en pressemelding til Din Fritid.

– Skader på utstyret eller feil bruk kan resultere i branntilløp eller brann. Derfor er det viktig å minne på at man bør lade tingene sine på en trygg og forsvarlig måte, forteller han.

Batterier er utsatt

Branningeniør i forsikringsselskapet If, Anders Rørvik Ellingbø, forteller at man ikke skal bruke batterier eller ladere hvor det er misfarging eller sprekker ved kontaktene. Det samme gjelder om et batteri har fått et slag mot seg, eller at det begynner å bule eller bli unormalt varmt.

– Et skadet batteri kan utvikle farlige gasser, og i verste fall føre til brann. Energirike litium-ionbatterier, som brukes i de fleste oppladbare enhetene vi bruker i hverdagen, er dessuten mer utsatt for brannutvikling enn mindre energirike batterityper, forklarer han.


Branningeniør Anders Rørvik Ellingbø leder skadeforebyggende avdeling i forsikringsselskapet If. Han har sett mange eksempler på branner i elektrisk utstyr som lades opp.

Brannøvelse

Alle oppfordres til å gjennomføre brannøvelse i hjemmet, og det samme burde man vel gjøre i sin bobil og campingvogn? Undersøkelser viser at kun 13 prosent har gjennomført brannøvelse der de bor i løpet av de siste 12 månedene. Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, synes disse tallene er lave.


Johan Mariys Ly, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Én ting er å vite hva man skal gjøre for å unngå at det i det hele tatt begynner å brenne. Noe annet – og minst like viktig – er å vite hva man gjør hvis det likevel skulle skje. En brannøvelse behøver ikke være veldig komplisert. En god start er å prate sammen rundt middagsbordet om hva som kan starte en brann i hjemmet, hvordan det kan unngås, og hva vi bør gjøre hvis det skulle skje, sier Johan Marius Ly, og avslutter;

– All erfaring viser at øvelse gjør mester, så om du også benytter anledningen til å teste evakuering gjennom rømningsvei og brannstige, vil du være bedre rustet dersom uhellet først skulle være ute.

Kanskje lurt å tenke gjennom at røykvarsler og gassalarmen virker i ditt hjem på hjul også? Er brannslukningsapparatet lett tilgjengelig, eller ligger det under alle klærne i skapet?

Ladevettreglene

  • Lad i rom med røykvarsler
  • Lad når du er våken og til stede
  • Les og følg produsentens bruksanvisning
  • Bruk helst original lader
  • Lad på et underlag som ikke lett kan brenne
  • Ikke lad i senga
  • Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann
  • Bytt ut skadet utstyr
  • Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt
  • Ved røyk og flammer, ring brannvesenet på 110

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden