: Nordatlanteren Rundt – del 3: Island, Vatnajökull | Din Fritid

Nordatlanteren Rundt – del 3: Island, Vatnajökull

Campingpladsen i Höfn er et godt udgangspunkt for ture til Europas største gletsjer. I dag skal vi se en del af den, som vi aldrig glemmer igen. Vi skal også tæt på nogle af Islands vilde dyr.


Flott dag

Når man reiser til et land som Island er det viktig å ha en romslig tidsplan. Været er ustadig og kan skifte på kort tid. I går besøkte vi Skafafell Nasjonalpark. En opplevelse, som ikke nødvendigvis krever så veldig flott vær. I dag skal vi helt innpå isbreen og til det er været nå perfekt.

Vi er glad for at vi hadde tid til å vente.
Det er høyt til tak på den klare vårdagen og fra vogntogene våre har vi en flott utsikt mot Vatnajökull.


Mye ros til campingplassen

Det var fra starten av egentlig meningen, at vi skulle ha byttet campingplass for et par dager siden, men vi er alle så begeistret over plassen og den sentrale beliggenheten. Dertil kommer en perfekt service fra plassjefen, som har hjulpet oss og gitt oss en masse gode råd om opplevelser i området. Hvis du kommer med bil, har campingplassen for øvrig flotte hytter, som kan leies.

Husk å bestille i høysesongen. Klikk gjerne på billedserien nederst på siden og se enda mer fra plassen.


Mer kunnskap

Inne i byen Höfn (uttales Høb) ligger det et lite museum med en flott utstilling, som forteller alt om Vatnajökull. Det er snakk om et stykke omfattende natur, der syklusen, flora og fauna er ytterst interessant. Bare for å beskrive is og snø har islendingene over 100 forskjellige ord. Utstillingen kan ses på en times tid. Det starter vi også med for å få innblikk i, hva det egentlig er vi skal inn å se.

Selv om vi skal bruke hele dagen ved isbreen finner vi også ut, at vi bare skal oppleve en veldig liten del av Vatnajökull.


Mange utsiktspunkter

Hele veien langs Riksvei 1, som går rundt hele Island, er det masser av utsiktspunkter til de mange bretungene, som presser seg ned gjennom de mange dalene. Det er alle steder et flott syn. Flere steder går det grusveier tettere innpå breen, som man kan kjøre inn på, dersom man har firehjulstrekk. Ellers kan det anbefales å parkere bilen og gå tettere innpå.

Vatnajökull dekker et areal på ca. 8.100 km2 – og er således litt mindre enn Østfold og Akershus til sammen. Isen er flere steder 1.000 meter tykk. Under isen er det flere aktive vulkaner og når de har utbrudd er det store krefter i sving. Grimsvötn, som er ca. 15 km bred og 100 km lang, er en av de mest aktive med mer enn 100 utbrudd siden 1902.


Fascinerende innsjø

Ved bretungen Breiðamerkurjökull og innsjøen Jökulsárlón får man en av Islands største naturopplevelser. Sjøen oppsto først på midten av 1930-tallet, fordi isbreen smeltet. Tidligere gikk isbreen helt ut til havet. Broen, som forbinder begge sidene av smeltevannets utløp er uhyre viktig i dag, fordi den gjør, at Riksvei 1 kan gå hele veien rundt Island.

Ved siden av den ene bredden er det en større parkeringsplass, som man kan ha som utganspunkt for en fottur. Det er også her man kan dra på seiltur på innsjøen. Husk å bestille tid i høysesongen. Linken finnes nedenfor.


Aldri likt

Innsjøen ser aldri ut på samme måte. De mange isfjellene, som kommer fra selve breen forandrer landskapet kontinuerlig. Man får aldri den samme opplevelsen og man blir aldri trett av å se på det. Man får også en fin fornemmelse av, hvorfor islendingene ikke bare kaller is for is.

At det kan hete mange forskjellige ting ses tydelig på de mange farger og formasjoner. Sjøen er ca. 200 meter dyp.


Vi er alle glade

Når man reiser så mye som vi gjør, er man dypt takknemlig, når været er med én den dag man har ventet på å få denne sublime naturopplevelse. Uansett hvor vi titter hen er det usedvanlig pent. Dette er uten tvil naturens egne kunstverk, og hver gang man kommer er det en ny utstilling.
Husk praktisk tøy.

Stemningen er høy, helt fra de små barna til Britta og Ole, som representerer den andre enden av skalaen.


Vi skal enda tettere på

Flere ganger om dagen er det mulig å komme ut å seile på Jökulsárlón. Husk å bestille tid i høysesongen. Man betaler billettene i den lille kafeen, som ligger der hvor båten starter.

Amfibiebåten starter fra en liten ”perrong” på land. Vi får alle på redningsvest. Deretter bærer det ut over den hullete lava-veien. Turen tar 40 minutter, men det føles som 10 minutter.


1.000 år gammel is

Guiden, som snakker både engelsk og dansk, forteller oss om dyrelivet og isbreens imponerende kunstverk. Isklumpen fra vannet består av is, som er mer enn 1.000 år gammel. Vi får alle et stykke.


Selene er likeglade

På de store isfjellene ligger selene og nyter vårsolen. De leker i vannet og med hverandre. Utrolig å se hvor klønete de kan være på land, når man ser hvor eminent de svømmer i vann.

Selv om vi kommer veldig nær, er de ikke berørt av vårt besøk. De er vant til nysgjerrige turister, som knipser i vei med kameraene. Vi ser også masser med fugler.


Gå ikke glipp av båtturen

Båtturen på Jökulsárlón har inntil videre vært den største opplevelsen på turen vår. Og den blir vanskelig å slå. Dyreliv i pakt med enestående natur setter sine dype og uutslettelige spor hos oss alle. Og så er vi utrolig glade for, at vi ventet til den peneste dagen rent værmessig.

Husk å se billedserien fra Vatnajökull – se link nederst på siden.


Perfekt dag

Etter båtturen og flere timer i området avslutter vi opplevelsene med en god lunsj i det fri. Vi har kjøleboks, som går på 12 V i bilen, så mat og drikkevarer er friske. Vi har også med campingmøblene, så det tar ikke lang tid å varte opp med en delikat lunsj i det fri. Utsikten er ganske enkelt enestående.

I morgen skal vi kjøre videre og forlate denne imponerende delen av Island, men vi glemmer den aldri.

På forsiden