: Nordatlanteren Rundt – del 6: Island, Husavik og Dettifoss | Din Fritid

Nordatlanteren Rundt – del 6: Island, Husavik og Dettifoss

Dagen i dag skal brukes tett på naturen. Ikke noe, som er spesielt vanskelig, når man er på Island, men dette stedet er etter min mening noe ut over det vanlige. Vi skal tett på ville dyr og frittløpende vann.


Vi må ta en pause

Dagen er uovertruffen i sin skjønnhet rent værmessig. Luften er tørr og klar, det er høyt under ”taket” uansett hvor vi ser og solen bringer temperaturen opp på ca. 15 grader. Det kreves fortsatt en varm fleecegenser eller jakke, men det er vi vant til. På vei til Húsavík kjører vi den direkte veien på riksvei 85. Det tar bare en snau time fra Myvatn, der vi fortsatt bor på campingplassen Bjarg.

Vi har god tid, så vi stopper bilene og tar fram stolene for å nyte utsikten. Det er ingen rasteplasser, men samtidig heller ingen trafikk, så vi tar sjansen og ”raster” på landeveien.


Húsavík – lite men ytterst sjarmerende

Húsavík er ikke særlig stor, men svært sjarmerende. Ikke bare ved første øyekast, men i det hele tatt. Her bor bare 2.500 islendinger, som opp gjennom årene har livnært seg av det gode fisket i havet rundt bukten og kysten. Den vakre trekirken er fra begynnelsen av 1900 tallet og absolutt verdt et besøk.

Det samme er byens hvalmuseum, der man kan sette seg enda mer inn i det, som venter senere på dagen. For man kan ikke besøke byen uten å være med på hvalsafari.


Aktiv havn

Havnen er fortsatt aktiv og ligger utrolig malerisk ved foten av de snødekte fjellene. Det er hovedsakelig trålere. Helt tilbake til middelalderen har havnen vært viktig. Den gang var det svovel. I dag er det kiselmasse. Det er også fra haven at de to firmaene legger ut på hvalsafari. Bestill i god tid i høysesongen.


Masser av hvaler

Det er masser av hvaler i farvannet utenfor Húsavík. Men, man kan ikke gi noen garanti for å se dem under båtturen. Vil man se hvaler, skal man gå inn på museet, som har plansjer og skjeletter av de som man har mulighet for å se. Sjansene er veldig store, men man er ute i den ville og uberørte naturen, så man vet aldri. Blåser det, er det også veldig vanskelig å få øye på dem.


Vi inntar utsiktsposten

Etter at vi har kommet ombord ønsker kapteinen og besetningen velkommen og deretter oppfordres alle sammen til å speide utover havet. Skipet fungerer som et ur. Rett ut er kl. 12, midt styrbord er kl. 3 osv.. Det er internasjonalt og noe alle forstår. Ser man en hval roper man det klokkeslettt, som man har observert den på. Vi seiler i tre timer og konstant er blikkene våre rettet mot vannet. En kikkert er en fin ting å ha med, sammen med varmt tøy, mat og drikke.


Vi ser fire hvaler

Fire ganger ser vi hvaler og to av gangene kan vi følge dem over en lengre tid. De er til tider også nysgjerrige og skal tett inntil båten for å sjekke oss. Samtidig er de også utrolig raske, så liker de ikke selskapet eller føler seg utrygge er de borte på et øyeblikk.

Når vi ser dem er det ofte bare mellom et ½ og 1 sekund, før de dykker under vannet igjen, men det er likevel en uforglemmelig opplevelse. Vi ser pukkelhvaler, vågehvaler og delfiner. Kanskje nettopp fordi det er så vanskelig og vi venter så lang tid, er det en enda større opplevelse.


Lang tid for små barn

Barn er absolutt ingen hindring, men ventetiden kan være lang. Selv om kapteinen har mange gode historier – også til barna, er det ikke helt nok for Mie: Hun tar seg en liten lur på den brummende VOLVO PENTA - dieselmotoren.

Så når ryggsekken likevel må pakkes, kan det anbefales å ta med et par tepper.


Videre til Dettifoss

Vi forlater Húsavík med en enorm naturopplevelse i bagasjen. De få sekundenes møte med hvalene har gjort et stort inntrykk på oss. Vi fortsetter mot nord langs kysten for å runde halvøya Tjörnes, der det for øvrig er gode muligheter for å finne fossiler. Man kjører også det enorme elvedeltaet ved Asbyrgi, der det også ligger et par primitive campingplasser. Vi fortsetter imidlertid langs vei 864, der 95 % av strekningen består av hardkjørt grus, for å komme til et av Islands mest imponerende fossefall, Dettifoss.

Man parkerer et stykke derfra og går den siste halve timen ned til selve fallet. Det er ikke mange avsperringer, så det handler mer om å bruke sin sunne fornuft jo nærmere man kommer fossen.


Europas største foss

Dettifoss ligger i nasjonalparken Jökulságljúfur, som dekker et areal på 150 km2. Vannet i Europas største fossefall er smeltevann fra Europas største isbre Vatnajökull, som ligger mer enn 300 km lenger mot syd. Dettifoss har et fall på 45 meter og en gjennomstrømning på mellom 200 og 1500 m3 vann / sek. avhengig av sesong. Vannfallet er samtidig både imponerende og skrmmende.


Tilbake på grusveien

VI har kjørt i to biler fra campingplassen, der Combi Campen, LMC campingvognen og LMC bobilen har stått igjen. Det betyr, at vi kan kjøre litt fortere enn om vi hadde kjørt med alle ekvipasjene. Det kan imidlertid godt la seg gjøre å kjøre på den forholdsvis dårlige veien 864, men det vil ta ganske lang tid for ikke å skade dem med steinsprut. Uansett hvordan du kjører strekningen, så beregn god tid og en runde med vaskesvampen.


Slutter med flott utsikt

Vi avslutter en perfekt dag med vår flotte utsikt fra campingplassen, som ligger helt ned mot Myvatn. Vi har funnet ut, at den er et godt utgangspunkt for turer i området, så vi blir en dag til. I morgen skal vi ut å så på vulkaner.

På forsiden