: Nordatlanteren Rundt – del 5: Island, Rundt om Mývatn | Din Fritid

Nordatlanteren Rundt – del 5: Island, Rundt om Mývatn

Så er vi her. Vi bor på rykende vulkaner eller i hvertfall en rykende undergrund. Stanken av svovel (les råtne egg – smil) henger i luften. Vi får igjen en flott base som utgangspunkt for alle de opplevelsene vi skal tett innpå de nærmeste dagene.


Flott utsikt til Myvatn

Vi har igjen fått satt opp vogntogene, bestående av LMC campingvogn, LMC bobil og Combi Camp, slik at vi får en hyggelig ”gårdsplass” med utsikt til Myvatn. Campingplassen ligger fint, et stort grønt område med en liten fasilitetsbygning med vaskemaskiner, badeværelse. Ikke stort, men rent og varmt. Campingplassen har plass til mange telt, kommer man med campingvogn eller bobil i høysesongen, kan det anbefales å bestille plass.

Se info om plassen nedenfor.


Myvatn – myggsjøen

Mývatn er 38 km² stor. Den ligger ca. 280 m.o.h. i et veldig vulkansk område og har ca. 40 øyer, som nettopp er oppstått fra forskjellige utbrudd. Selv om Mývatn befinner seg i høylandet, har det alltid bodd folk her, fordi sjøen har et rikt dyreliv. Sjøen har fått navnet sitt fra de, om sommeren, store myggsvermer hovedsakelig av harmløse dansemygg, som er livsgrunnlaget for sjøens mange fisker og fugler. Om sommeren kan man i to perioder á 14 dager, observere store søyleaktige sorte svermer av dansemygg over sjøen. De underjordiske varme kildene og den lave dybden på 2-5 meter gir en rik produksjon av plankton, som gir gode livsbetingelser for insektslarver, fisk og fugl og er for øvrig et av verdens beste yngleområder for ender av forskjellige slag.


Masse damp i luften

Flere steder på veien må vi kjøre langsomt, fordi den varme dampen er så tett, at vi ikke kan se så langt fram. Lukten av svovel minner om råtne egg, men man vender seg raskt til det.


Hverir – merker jordens indre

Hverir ligger vest for Mývatn og ses på lang avstand pga. all dampen, som stiger til værs. Svovelkildene spilte en stor rolle på 1500-tallet, hvor bl.a. den danske flåten hentet svovel til krutt. I dag kan man nyte synet av det spesielle månelandskapet og varme seg de stedene der dampen kommer opp.


Se deg for

Man skal virkelig følge med, når man går i området for jordskorpen er veldig tynn. Det er sperringer, men hold likevel øynene åpne og bruk sunn fornuft. Få meter under jorden koker mudderet. Ved Hverir er det en stor parkeringsplass, der du kan parkere ekvipasjen din, mens du går i området. Altså et av de stedene som er lette å komme til, når du er underveis.


Dimmuborgir – de sorte slott

Vi kjører tilbake til Mývatn og kjører syd for sjøen på den østlige siden. Det første stedet vi stopper er ved Dimmuborgir, som er et stort lavaområde. Dimmuborgir betyr de sorte slottene og dette navnet er veldig beskrivende. Størknet lava reiser seg i allverdens formasjoner. Har du med barn på turen, så er det virkelig mulighet til å la fantasien få fritt spillerom.

Fra veien har man også utsikt mot Hverfjall, som er et 350 meter høyt askefjell. Man mener det er dannet ved et utbrudd for 2500 år siden.


Katedralen er imponerende

Går man den lange turen rundt i stisystemet – det tar ca. en time – så kommer man helt opp til ”Katedralen”, som er en kjempestor hvelving, der lavaen er størknet på en forunderlig måte. Lavaen kommer fra et utbrudd i Ludent. Lavaen er størknet på vei mot Myvatn.

Ved Dimmuborgir er det også en parkeringsplass, der man kan stoppe.


Videre til Goðafoss

Vi fortsetter vår dagstur langs Riksvei 1 og kjører mot Akureyri for å se fossen Goðafoss. Vannet i elven Skjálfandafljót faller 12 meter over en bredde på 30 meter. Et imponerende syn. På bildet ses Heidi, Linda og Mathias, som sitter og nyter synet.


Gå en tur i området

Vi parkerer igjen på den lille parkeringsplassen. Det er ganske mange mennesker, fordi fossefallet ligger helt ut til Hovedvei 1, slik at stort sett alle stopper. Vi har gode sko på, så vi går en tur i området. Det er igjen viktig å se seg for. Klippene er våte og steinbakken er nokså uframkommelig, dersom man vil helt ut til selve fallet. Her er det Britta og Ole, som er kommet helt ut på fallet. Flott gjort av de to alderspensjonister i gruppen.

Vil du se flere bilder så klikk på linken til galleriet nedenfor.


Flott natur

På vei tilbake til campingplassen stopper vi flere steder ved elven Laxa, som renner mellom Myvatn og utløpet i Skjalfandi ved Husavik. Vi ser den kanskje igjen i morgen, da vi skal til Husavik på hvalsafari.


Flott kveld

Når vi kommer tilbake på campingplassen står solen fortsatt høyt på himmelen. Det er kjølig (+5 grader), men vi velger å ta på godt med tøy og spise ute. Utsikten fra plassen vår over Myvatn og det barske landskapet skal nytes så mye som mulig.

Leveggen som vi tester for Isabella kommer her til sin fulle rett og skaper le på ”gårdsplassen”. Vi kunne sette i plugger, noe som ikke er så vanlig på Island.


Nesten alt med hjemmefra

Mat er utrolig dyrt på Island, så vi har stort sett alt med hjemmefra. Vognene er fyllt med ris, pasta og hermetikk, slik at vi bare skal plusse på med friske råvarer som melk, frukt, grønt og kjøtt. Biffene her er kjøpt hos den lokale kjøpmannen, og skal sette et solid punktum for nok en opplevelsesrik dag. Alle i gruppen er begeistret for Island. Klikk på galleriene nedenfor og døm selv.

På gjensyn fra oss alle!

På forsiden