: Nordatlanteren Rundt – del 7: Island, Vulkaner og Nature Bath | Din Fritid

Nordatlanteren Rundt – del 7: Island, Vulkaner og Nature Bath

Dagen i dag blir en blanding av kulde og varme. Vi skal både opp på vulkanene, som er dekket av snø, og pleie oss selv i det oppvarmede vannet. Det som islendingene selv kaller for ”naturbad”. Vi gleder oss til begge deler.


Frokost hver for seg

Vi spiser alltid frokost hver for oss og alltid kveldsmat sammen. Det gir en god dagsrytme og alle kan stå opp når det passer dem. Britta og Ole i LMC bobilen er skikkelige kosemennesker, som kan bruke lang tid om morgenen.


Hella og jentene i Combi Campen

Hella, Heidi og Linda står ikke opp før det egentlig er nødvendig. Og ihvertfall ikke jentene. De bruker lenger tid på badeværelset, når vi har et, enn på å spise frokost. Slik er det bare. Frokosten nyter de i Combi Campen, der sengene kan slås opp, slik at det blir en sofa.


Barna våkner tidlig

I vår familie er vi både trege og tidlig oppe. Barna sover som steiner, når klokken er åtte om kvelden. Og spesielt på denne turen, der de får så mye frisk luft. De er morgenfriske, så vi har riktig god tid til frokost, kos og lek, før det er avgang.


Vi bor blant vulkaner

Området rundt Myvatn er utrolig aktivt og mange av vulkanene rører ofte på seg. Uansett i hvilken retning vi titter fra vår perfekte plass på campingplassen, ser vi vulkaner. Det er en helt annerledes camping enn hva noen av oss har prøvd før.


Vi kjører mot vulkanene Veti og Krafla

Vi kan kjøre det meste av veien opp til to av de helt store og veldig aktive vulkanene i dette vulkansystemet, som strekker seg ut over 25 km i diameter. Krafla er over 800 meter høy og har vært ekstremt aktiv siden 1724. Vi kjører i barskt og goldt landskap og det ligger stadig en del snø på veien.


Gode biler

Det siste stykket opp til parkeringsplassen er det enda mer snø, men ikke mer enn det bilene kan klare. Begge bilene klarer det utrolig bra og jeg vil nok en gang understreke at 4-hjulstrekk ikke er nødvendig på en tur som denne til Island.


Fortsatt mye snø

Hele krateret er dekket av en stor sjø og på denne årstiden også med snø og is. Vi fornemmer imidlertid fortsatt storheten. Det er mulig å gå hele veien rundt på kraterkanten. Det er ingen oppmerkinger, så man må selv se seg godt for. Utsikten er imidlertid flott og spesielt på en klar dag som i dag, når snøen står flott mot den blå himmelen.


Husk varmt tøy

Jo, vi er egentlig på sommerferie, men varmt er det ikke. Vi har kledd oss som om vi var på vinterferie. Mitt beste tips for en tur til Island er godt og solid varmt tøy. Lue og votter kan også anbefales. 70 % av kroppsvarmen forsvinner gjennom hodet, så lua gjør en vesentlig forskjell.


Lava i Reykjahlíð

I byen Reykjahlíð der vi bor på campingplassen Bjarg er det størknet lava overalt. Byens hus har flere ganger været totalt utryddet av lava fra forskjellige utbrudd. Det bor ca. 200 i Reykjahlíð. En myte forteller at beboerne under de mange utbruddene har søkt tilflukt i kirken, som ligger litt høyere i terrenget.


Kirken ”overlevde” lavaen

Under et utbrudd i 1724-29 forteller myten, at lavaen strømmet mot byen og fjernet alt i dens vei. Presten, som oppholdt seg inne i kirken ga seg til å be. Det resulterte i, at lavaen delte seg i to og rant på hver sin side av kirken. Det er litt av et syn, fordi man i dag tydelig kan se, hvordan lavaen har rent utenom kirken.


Mývatn Nature Baths – må oppleves

Mývatn Nature Baths åpnet i 2004 og kan virkelig anbefales. Vi har vært ute hele dagen. Gått tur og fått masser av frisk luft. Nå skal kroppen pleies og varmes opp. Det eneste du må ha med deg er badetøy, badesko og håndkle. Man skifter på samme måte som man kjenner det fra svømmehallen. Deretter er det bare å nyte det 5000 m2 store badet.


Perfekt avslutning på dagen

Det er simpelthen noe av det deiligste vi noensinne har prøvd. Luften er fortsatt kjølig, men vannet kompenserer, slik at det føles så deilig. Vi blir der i et par timer. Selv Mathias er overbegeistret. Når vi kommer opp av vannet og har vært i dusjen er huden silkemyk og vi er alle proppfulle av ny energi. Klar for nok en dag på Island.

På gjensyn!

På forsiden