Matopplevelser på hjul: Blåskjell fra Trondheim | Din Fritid
Matopplevelser på hjul

Blåskjell fra Trondheim

Blåskjell er en av matrettene jeg digger, men som jeg har trodd var vanskelig å tilberede. Men, etter å ha blitt introdusert til både plukking og tilberedning, så har jeg fått helt dilla. Skulle du ikke finne blåskjell der du camper, så er det lov å kjøpe dem fra butikken også, for dette er digg mat å lage på tur.

Norge er velsignet med en utrolig lang kystlinje. Den gir oss muligheten til å høste vår egen middag langs sjøen. Mannen min og jeg har en spesiell forkjærlighet for å campe ved sjøen, og en av våre favorittplasser ligger like utenfor Trondheim. Her kan vi parkere så nær vannet at det bare er et par skritt til stranden. Og her vokser det blåskjell i overflod, til tider en liten irritasjon når du skal bade, men perfekt når sulten melder seg.

Blåskjellene trives under vann og du finner dem på glatte svaberg, under brygger, gjemt under steiner, langs fjellskrenter og til og med i sanden. Det er enkelt å plukke blåskjell ved lavvann, da slipper du å dykke etter dem. Tidevannet beveger seg raskt og selv om vi begynte å samle ved lavvann, var vi allerede ganske så våte da vi var ferdige med å plukke. Lille Filippa på fem år var den smarteste i følget, og hadde på seg våtdrakt hele tiden.

Smakfull opplevelse

Alt du trenger for å komme i gang med sankingen er en bøtte til blåskjellene, eventuelt en spade for å løsne dem fra underlaget. Forsøk å ikke knuse blåskjellene mens du plukker dem, da knuste skjell må kastes. Etter innsamlingen må blåskjellene sorteres og skylles grundig. Vennene våre nyter luksusen av en stor vask i bobilen sin, der tømte vi ut alle blåskjellene og skylte dem grundig for å fjerne all sanden. Blåskjell som er åpne må du banke lett på, hvis de lukker seg kan de brukes. Hvis de forblir åpne, bør de kastes. Alle skjell som ikke har helt skall må også kastes. Friske blåskjell skal være tette og lukkede.

Viktig!

Blåskjell kan i perioder inneholde algegifter. Så det er alltid viktig å sjekke blåskjellvarsel i din region på matportalen.no før du begynner å plukke.

Dampede blåskjell med hvitvin og fløte

Du trenger (til ca. 1 kg blåskjell, passer som hovedrett for to eller forretter til 3-4 personer):

 • 2 dl hvitvin
 • 1 dl fløte (kokosmelk kan brukes som alternativ)
 • 1 ss finhakket ingefær
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 liten løk
 • Kvernet pepper
 • En håndfull hakket koriander (eller bladpersille)
 • Litt olje (eller smør)
 • Serveres med deilig ferskt brød.

Slik gjør du:

 • Vask og rens blåskjellene. Fjern skjeggtrådene. Kast skjell som har åpnet seg, og som ikke lukker seg om du slår forsiktig på dem.
 • Finhakk løken, ingefæren, hvitløken og koriander. Start med å frese løken i en liten mengde olje til den blir myk.
 • Tilsett deretter ingefær og hvitløk, og fres dette sammen i et par minutter. Legg blåskjellene i kjelen.
 • Dekk med lokk og la de dampe et par minutter. Rist pannen lett av og til for å blande skjellene.
 • Hell deretter i hvitvinen, sett på lokket igjen, og damp til skjellene åpner seg (ca. 4-5 minutter).
 • Etter at skjellene har åpnet seg, tilsetter du fløten og lar det dampe i 2-3 minutter til.
 • Når blåskjellene er ferdige, rører du inn hakket koriander eller bladpersille og rister kjelen godt.
 • Server blåskjellene med ferskt brød eller pasta, eller nyt dem akkurat som de er.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden