Bynære reisemål: Kristiansund: Norges klippfiskby | Din Fritid
Bynære reisemål: Kristiansund

Norges klippfiskby

Kristiansund har lange tradisjoner for bacalao og klippfiskrett er som serveres på restauranter og de fleste kafeer i byen.

Kulturbyen Kristiansund blir også kalt «operabyen». Her finner rundt 100 ulike forestillinger sted hvert år. Byen har arrangement som Operafestukene, Nordic Light internasjonal fotofestival, Klippfiskfestivalen, Tahitifestivalen og utendørs operaforestilling. Litt av hvert å velge for de som kommer på besøk til byen.

Reiser bare i Norge

Bjørg og Kåre Aspås har vært på farten i fire uker med sin nye bobil når Din Fritid treffer ekteparet. De har akkurat kommet fra Åndalsnes og Trollstigen, og er på tur hjem til Skogn når vi får en prat på bobilparkeringen i Kristiansund sentrum.

– Vi skal være hjemme i en uke, så drar vi av gårde igjen. Turene er bare rundt i Norge, vi reiser ikke til Sverige en gang, forteller Kåre.

– Vår sesong starter ved påske, og vi trives best når vi reiser utenfor høysesongen og ferietiden. Da er det mindre turister på veiene og det er enklere å stoppe, finne plasser og få fotografert naturen uten at andre står i veien, forteller ekteparet Aspås med et stort smil.

– Dette er det gode pensjonistlivet. Nå bruker vi bobilen så mye vi kan. Vi må jo gjøre dette mens vi har helse nok til å reise rundt slik. Ennå er vi heldige, sier de fornøyd.


D/S «Framnæs» er et dampfartøy fra 1908. Det er nå omgjort til dieseldrift. I dag er båten i drift sammen med Sundbåtene i Kristiansund. Den brukes til rundturer i havna og kulturarrangementer. Den er designet etter elvebåtene som gikk på Hudson River i USA.

Kjent i Kristiansund

– Vi er kjent i havna her i Kristiansund. Vi har vært her mange ganger med egen båt. Det er veldig flott her ved Vågen, Vanndammen er også et fint turområde i byen. Sankthans er det spesielt fint å besøke byen, da er det masse liv her i Vågen.

Dette er en super plass å stå med bobilen, og som gamle båtfolk trives vi godt i nærheten av båthavna. Det skjer rett som det er at vi treffer gamle kjente fra vi reiste rundt med båt selv, fortsetter Kåre.

– Savner jo toalett og de andre fasilitetene her på parkeringen, men der vi vet at det ikke er slike tilbud så planlegger vi for det. Bare det å ha med ekstra toalettkassett kan være lurt, og vi klarer oss to-tre dager uten strøm. Nå skal området utvikles mer med bedre infrastruktur, så da blir det enda bedre å besøke byen, forteller Kåre.


Varden som ligger på høyeste punkt på Kirkelandet i Kristiansund er en gammel vaktpost og utkikksplass. Her er det fantastisk utsikt utover havet. På en god dag ser en Grip, Smøla, Tustna, Frei, Reinsfjellet og Averøy.

Bodde ved E6

Tidligere hadde vi E6 rett utenfor husdøra der vi bodde, så nå holder vi oss langt unna E6 når vi kan. Vi kjører rundt 10 000 kilometer i året og er ikke redde for å komme på smale veier utenfor allfarvei, forteller Bjørg og Kåre, som kjøpte sin første bobil for seks år siden.

– Vi har hatt flere bobiler fra ulike produsenter siden den tid. Denne vi har nå er helt ny. Det ble litt impulskjøp; skulle egentlig innom bobilforhandleren for å kjøpe et tørkestativ vi hadde sett oss ut, men så ble det ny bobil i stedet, sier Kåre med et fornøyd smil.

Med bobilen har vi med det vi trenger. Bilen vi hadde før hadde bare 275 kilo lastekapasitet og det var for lite. Med denne er det bedre, forteller Kåre.

– Vi bruker gjerne campingplasser, men helst vil vi på oppstillingsplasser. Er vi på bytur er det viktig at det er sentrumsnær parkering. Det er fint når vi skal handle og se oss rundt å slippe å bruke bilen, bare bena. Vi ønsker at det blir tilrettelagt for flere bobilplasser og det er spesielt hyggelig med de bynære plassene. Det fine med bobillivet, som med båtlivet, er at en treffer så mange hyggelige mennesker, sier Bjørg.

– Når det er fint og stille vær savner vi båtlivet. Med båt er det vanskeligere å planlegge reisen på grunn av utfordringene med været, det er vanskelig å beregne tidsbruken. Med bobil er det mye enklere og sesongen er mye lengre, sier Kåre.

Klippfisk

Jarle Johansen fra Smøla har lagt til med båten full av fisk, både fersk og klippfisk, og med store salgsplakater og med et håp om godt salg blant vandrende byfolk og turister.

– Jeg har vært på fiske siden jeg var 15 år, begynte med småhvalfangst. I 58 år har jeg vært på fiske med unntak av et år da jeg var i militæret. Hvert år drar jeg til Lofoten. Fra Smøla tar det tre dager med optimale forhold. I 28 år har jeg vært der på fiske. Tidligere var jeg på større båter, ringnot i Barentshavet og reketrål på Vest-Grønland, forteller fisker Johansen til Din Fritid.

– Jeg står her på kaia av og til, men det blir ikke så mye salg. Klippfisken jeg har her er Lofotskrei som jeg har fisket selv. Denne er soltørket. Hvor lang tid det tar er avhengig av været. 20-25 dager ved optimale forhold. Kommer det regn må fisken tas inn. Kommer det ferskvann på fisken så gulner den. Det betyr ingenting for smak, men utseendet blir ikke bra. Hvis ungdommen kjøper noe, så er det helst krabbeklør. Det blir dessverre for lite salg, folk handler i butikken i stedet, ungdommen spiser ikke fisk og det er blitt for mange fritidsfiskere, sier den erfarne fiskeren Jarle Johansen, som vil minne alle på at fisk er sunt!


Jarle Johansen fra Smøla har vært fisker i 58 år. Klippfisken han selger fra båten sin «Ramsøyfjord» er lofotskrei som han har fisket selv.

Prøver å rettlede

– De som kommer med de største bobilene er det vanskelig å finne parkering til. Det er ikke så lett å lukeparkere en bobil på 10 meter i en luke på 6 meter. Vi prøve å rettlede så godt vi kan, se om det er mulig å finne plass hvor en kan parkere slik at bobilens overheng kommer over en plen eller lignende. Bobilen må parkeres ordentlig og det må betales for den plassen som brukes. Står en på halvannen plass, må det betales for to plasser, sier daglig leder Knut Olav Hjelen i Kristiansund parkering AS til Din Fritid.

– Vi har hatt tre-fire bobilplasser i Fosnagata 30, en kommunal plass skiltet for bobilparkering mot avgift. Nå stenges de plassene og området er i ferd med å utvides. Det skal bli bedre infrastruktur der. Nå lager kommunen 12 plasser for bobil med tilgang til strøm. Kommunen samarbeider med Småbåtlaget og det vil bli tilgang til sanitæranlegg med dusj og toalett. Det vil derimot ikke bli tømmestasjon. I dag er det tømmemuligheter ved Atlanten Turistsenter og ved Esso-stasjonen på Løkkemyra, forteller Hjelen.

Ved Museumskafeen i Vågen har det vært en stor plass som bobilbesøkende har benyttet. Det området skal stenges helt for all parkering. Det skal omreguleres til torgplass, forteller Hjelen.

Etableringen av de 12 nye plassene er for å komme et akutt behov for bobilparkering i sentrum i møte. Kommunen arbeider med å finne et større område som kan gi et enda bedre tilbud til bobilturistene, sier Knut Olav Hjelen.


Douglas Wilmot er båtbygger og jobber på Mellomverftet Museum. Her viser han frem smiekunsten for turistene.

Oppsving av bobiler

– Sesongen i 2017 har vært bra. Halvparten av de besøkende har vært nordmenn, og vi har hatt en oppgang av turister fra Italia og Frankrike. Det har vel noe med eurokursen å gjøre. Det er blitt rimeligere for utlendingene å ta turen hit, forteller daglig leder Olav Grotli ved Atlanten Turistsenter til Din Fritid.

– Mange av turistene kommer hit etter å ha kjørt Atlanterhavsveien, og vi har registrert et voldsomt oppsving av besøkende bobiler. Vi tok over anlegget i 2012. Det var veldig nedslitt. I 2016 fikk vi satt opp nye strømstolper, sanitæranlegget ble pusset opp i 2017, og vi river et annet gammelt sanitæranlegg og bygger nytt som blir ferdig i løpet av året. Vi gjør utbedringer hvert år, men det må jo komme litt penger inn slik at vi kan gjennomføre dette, forteller Grotli.


Bjørg og Kåre Aspås, fra Skogn er godt kjent med Kristiansund etter tidligere besøk med båt. I småbåthavna har kommunen lagt opp til plass for 12 plasser for bobiler. Området skal utvikles videre med tilgang til strøm og sanitæranlegg.


Olav Grotli, daglig leder ved Atlanten Turistsenter, ser på mulighetene for å tilrettelegge plassen enda bedre for bobilturistene som kommer til byen.

Helårsåpent

- Atlanten Turistsenter skal utvikles videre. Jeg tenker da spesielt på hvordan vi kan utvikle området bedre for bobiler. Jeg har tenkt på å skaffe bobil selv. Det hadde vært gøy å dra rundt for å hente inspirasjon, men så langt har jeg ikke fått med familien på dette, sier Grotli med et smil.

I sesongen er det stort sett fullt her. 40 av plassene har strøm. Når det er fint vær, er det mange som bor i telt. De vil også ha strøm, og vi har også et nytt wifi-anlegg som når over hele området, ikke bare ved resepsjonen. Trivselsfaktoren er viktig og vi ser at med flere og flere bobiler på veiene så blir sesongen hos oss lenger, sier Grotli fornøyd.


Yvonne Kristiansen på Museumskafeen byr på kaffe som er brent på originalt utstyr fra 1870.

Kaffebrenneriet Patrick Volckmar

Handelshuset og museumskafeen er et fint pusterom på vandringen mellom bryggene på Gomalandet, Mellemværftet og sentrum av byen. Nordmøre museum eier bygningen, som tidligere var et av de eldste klippfiskfirmaer i Kristiansund, Patrick Volckmar AS. Virksomheten har for lengst opphørt, men firmanavnet lever ennå.

– Dette er et gammelt handelshus, vi prøver å holde gammel stil. Her er kunsthåndverk, garn, hyller fylt av gamle bokser, innendørs og utendørs kafé. Møblene er fra gamle, nedlagte serveringssteder i byen, forteller Yvonne Kristiansen, som er daglig leder av Museumskafeen.

– Her kan du få kjøpt kaffe som brennes på originalt utstyr fra 1870. Denne gamle kaffebrenneren er trolig den eldste som fremdeles er i drift i Norge, sier Kristiansen, og forteller at noe av det mest populære for turistene er den gamle jukeboksen som står ved siden av kaffebrenneren. Der putter de på 10 kroner og får spilt av fire plater med gammel musikk - og det skjer at de tar en svingom også!

I Vågen, ved Museumskafeen, er det en stor, åpen plass hvor bobiler parkerer.

– Vi har ofte turister som kommer med bobiler som parkerer her på området, men det er ikke en plass regulert for parkering. Når de kommer innom og trenger hjelp til å få fylt litt vann på en kanne, for eksempel, prøver vi likevel å hjelpe. Kristiansen har gjennom sesongen også besøkende fra de mange turistskipene som kommer innom byen.

Overnatting, parkering og tømming

• Atlanten Turistsenter
Dalaveien 22
6511 Kristiansund
Tlf. 71671104
2 km, ca. 15 min gange til sentrum
GPS 63.125823, 7.737142
www.atlanten.no
40 oppstillingsplasser med strøm
Alle fasiliteter

• Bobilparkering sentrum
Fosnagata 30, Gassverktomta
GPS 63.117068, 7.731673
12 plasser
Parkeringen er under utvikling av Kristiansund kommune
Det var tidligere fire-fem plasser, men utvides i løpet av året til 12 plasser. Strøm kommer, og det planlegges sanitæranlegg i samarbeid med Småbåtlaget. Ingen tømmemulighet.

• Handelshuset Patrick Volckmar kaffebrenneri
Freiveien 8
6509 Kristiansund
Parkering
Ingen fasiliteter
Området planlegges stengt for all parkering og regulert om til torg, men tidspunkt uklart.
GPS 63.122031, 7.729449

Tømmestasjoner i Kristiansund

• Atlanten Turistsenter
Dalaveien 22
6511 Kristiansund
GPS 63.125823, 7.737142

• Esso
Løkkemyrveien 4,
6515 Kristiansund
GPS 63.117068, 7.731673

• Turistinformasjon for Kristiansund og Nordmøre
Kongens Plass 1
6509 Kristiansund
Tlf. 70238800

Om Kristiansund

Lenker

Kristiansund ligger ut mot havet og er bygget opp på tre øyer som er knyttet sammen med broer. Mellom øyene ligger en av Norges beste naturhavner med tre innløp og god dybde. Fiskeværet Grip - som er en del av Kristiansund kommune, ligger 14 kilometer ute i havet.

Kristiansund ble nesten utslettet i 1940, nærmere 900 hus brant ned etter bombing av byen. Den byen som møter besøkende i dag er bygget opp i løpet av de siste 50 år.

Attraksjoner
Vågen kultursenter med Mellomverftet
Norsk Klippfiskmuseum
Varden med 360 grader panorama.
Freikollen, Kristiansunds høyeste fjell.
Atlanterhavsbadet, svømmehall og badeland.
Sundbåten, verdens eldste kollektive transportmiddel i kontinuerlig bruk.
Gamlebyen på Innlandet.
Vanndammen park, friluftsområde

Spesielt
Kristiansund er Norges klippfiskby, med levende tradisjoner for bacalao og klippfiskretter som serveres på alle restauranter og de fleste kafeteriaer i byen. I tillegg har byen gatekjøkken som serverer en av Kristiansunds spesialiteter - ekte Fish and chips.

Kilde:visitnorway.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden