Nordlysguiden: Falt for nordlyset | Din Fritid
Nordlysguiden

Falt for nordlyset

Geir Lia Hammer kommer fra Porsgrunn, men bor i Tromsø. Årsakene til det er naturen og det fantastiske nordlyset.


Geir Lia Hammer jobber som sjåfør og nordlysguide for AuroraPhotoGuide.

I år guidet Geir Lia Hammer våre nordlysvinnere til gode fotograferingsplasser og kunne supplere med mange gode fototips. Geir deler gjerne sine fototips. Her får du mange tips som hjelper deg på veien til imponerende fotografier av et krevende motiv. For å kunne fotografere nordlys, må det naturligvis være nordlys på himmelen. Det er to viktige ting som avgjør om himmelfenomenet vises, og begge delene kan undersøkes på forhånd.

1. Sjekk værmeldingen:

Ta deg en tur innom feks. yr.no, da vet du om det blir skyfri himmel. Det er nødvendig for at nordlyset faktisk vises når det kommer.

 

2. Sjekk nordlysvarselet:

På nettsiden spaceweather.com finner du et prosent-anslag på nordlysaktivitet i venstre marg. Dette er svært nyttig informasjon. God planlegging av en fotosesjon gir ofte gode resultater. Dersom du vet at det er nordlys på himmelen og at været er godt, bør du pakke sekken:

 

3. Ta med kamerastativ, kamera og objektiv:

Det er nesten umulig å ta nordlysbilder uten stativ på grunn av den lange lukkertiden som ofte brukes. Husk å ha nok strøm på kamerabatteriet. For best mulig resultat bør du ha et kamera hvor du har mulighet til å endre innstillingene manuelt, og hvor du kan bruke et lyssterkt vidvinkelobjektiv (brennvidde på cirka 30mm eller mindre). Du kan også benytte et rimeligere kompaktkamera for å ta bildene.

 

4. Ta med varme klær:

Det er utrolig kjipt å måtte avlyse en fotosesjon på grunn av kulde. Du blir ofte stående mye i ro, og det kan være lurt med ekstra varme sko og hansker.

 

5. Dra til et sted med lite lysforurensing:

Lys fra by- og tettsteder gjør det vanskelig å se nordlys, men du skal ikke langt fra bebyggelse før forholdene blir bedre. De beste nordlysbildene har ofte vakre naturomgivelser, så det kan være lurt å finne et mørkt sted med vakker utsikt.

 

6. Prøv deg fram med innstillingene:

Alle nordlys er forskjellige, og fotoforholdene er ulike fra sted til sted. Derfor krever nordlysfotografering tålmodighet og eksperimentering. Dermed må du stille kameraet ditt på M = manuell og endre disse ulike innstillingene:
Blenderåpning: Denne oppgis som f/*. For eksempel f/2.8. Jo lavere tallet er, jo mer lys slippes inn i kameraet. Siden det er mørkt ute, bør du ha så lavt tall etter f/ som mulig.
Lukkertid: Når du tar et bilde, gjenspeiles virkeligheten på en bildebrikke i en gitt tid. Dersom du har kort lukkertid, for eksempel 1/60 sekund, så slippes lite lys inn. Ved nordlysfotografering behøver du lang lukkertid, fra cirka 5-30 sekunder avhengig av de andre innstillingene og styrken på nordlyset. Ved lukkertider over 20 sekunder vil nordlyset bli en grønn strukturløs grøt og stjernene vil få korte haler.
ISO: Dette er lysfølsomheten til bildesensoren. Ofte krever nordlysfotografering høye ISO-verdier for å fange svakt nordlys. Fallgruven er at høye ISO-verdier (over 800) blir kornete. Men det er bedre å få et kornete nordlysbilde enn et glatt bilde av ingenting.
Skru av bildestabilisatoren: Når du benytter kamerastativ, bør du skru av bildestabilisatoren. Årsaken er at bildestabilisatoren ironisk nok kan forårsake forstyrrelse når den er aktivert på stativ.
Råformat: Dersom du kan, bør du ta bildene i RAW-format. Da har du store fordeler når du skal etterbehandle bildet.
Tips: Aktiver timeren slik at bildet tas av seg selv eller bruk fjernutløser. Slik slipper du forstyrrelse av at kameraet beveger seg når du trykker på knappen. Skru på autofokus, fokuser på et lys i horisonten, og sett fokuset på manuelt. Slik holder den seg og nordlyset blir i fokus.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden