Bynær overnatting i Grimstad: Sykkelbyen Grimstad | Din Fritid
Bynær overnatting i Grimstad

Sykkelbyen Grimstad

Når bobilen er godt parkert og byen skal utforskes, er sykkelen fin å ha. Grimstad er et godt sted å være syklist.


Kristine Dreessen Johansen, fungerende turistsjef (til venstre) og Ulrike Schenk tar turer rundt i byen for å informere turistene.

Medarbeiderne på turistkontoret tar sykkelturer ut i byen med sitt mobile kontor, en spesiallaget sykkel som de bruker når de deler ut brosjyrer og informasjon om Grimstad. Selv om det kan virke slik, så handler det ikke bare om sykkel i Grimstad. Til tross for at to av byens sykkelhelter Thor Hushovd og Dag Otto Lauritzen har sykler utstilt i glass og ramme midt i byen.

Smaken av Grimstad

Grimstad er omgitt av fruktbare landbruksområder som leverer lokalproduserte råvarer av god kvalitet. Det er godt utvalg av forskjellige spisesteder og utsalg av råvarer hvis en ønsker å lage maten selv.

– Vi har mange fine og små butikker som ikke finnes andre steder, forteller Ulrike Schenk ved Grimstad turistkontor.

Byen har en lett tilgjengelig skjærgård. I hele juli går badebåten rundturer, her kan du hoppe av og bli hentet senere. ”Solrik” er en gammel skute som går faste to-timersturer i skjærgården. 

Turistkontoret minner de besøkende om innlandet, som ofte blir glemt. Hvis en ønsker stillhet fra en travel sommerby er det fint å komme til et lite innlandsvann, nyte stillheten og kanskje fiske litt.

– Vi opplever at særlig utlendinger ønsker dette, forteller Ulrike Schenk.

Av de besøkende som kommer til Grimstad er 60 prosent nordmenn. Ellers er det flest tyskere og av og til noen amerikanere. De kommer gjerne hit for å finne sine norske røtter. 

– Vi hadde besøk av en amerikansk dame som het Grimstad. Hun ønsket få tak i et flagg med byvåpenet og kommunenavnet som hun kunne ta med seg hjem til USA, forteller Schenk med et smil.


Sentrum av byen kan by på mange historiske steder. Turistkontoret har forslag på høydepunkter.

Festivaler

Kortfilmfestivalen som arrangeres i juni er populær, og så er det Ibsen- og Hamsun-dagene i august. Populært er også opplesningen av Terje Vigen som foregår på Kvaløya. Øya som Ibsen trodde Vigen bodde på. Sist det ble arrangert var det 800 mennesker tilstede, forteller Schenk, som ønsker alle besøkende med spørsmål om byen og området, velkommen innom turistkontoret. 


I Grimstad sentrum og Storgaten finnes mange spennende butikker og spisesteder.

Lokale campingplasser

– Bie Apartment & Feriesenter har tilbud til bobilturistene og det regner vi med skal holde. Det er mulighet for bobiler på vanlig parkering på Torskeholmen i byens sentrum. Der kan du stå så lenge du betaler avgift og parkerer innenfor gjeldende oppmerking, sier Kjell Hårde som er fagansvarlig for samferdsel i Grimstad kommune.

Hårde forteller at hvis du går noen meter fra Torskeholmen finner du Grimstad gjestehavn med serviceanlegg. Dette er laget for båtfolket, men anlegget kan også benyttes av andre besøkende. I gjestehavna er det toaletter, dusjer, stellerom, vaskemaskiner og tørketrommel som kan benyttes mot avgift.

Gunnersholmen ble tidligere brukt av bobilfolket, men det er nå stengt. Området ble vurdert som bobilparkering, men det ble for kostbart for kommunen.

– Det ville uansett kun vært midlertidig, fordi området er regulert til andre formål og da er det vanskelig å bruke penger på det. – Vi har jo allerede et flott anlegg i Bie, sier Hårde til Din Fritid.

Parkeringen på Torskeholmen overvåkes av Grimstad kommune. Det er de som skilter området og kommunen hadde en tid skilting for bobilparkering, men det er kompliserte regler og skiltforskriftene må følges. Derfor måtte kommunen fjerne skiltene fordi de ikke var etter forskriftene. 

– En bobilplass som skiltes på offentlig sted må være tilrettelagt for bobiler og tilfredsstille sikkerhetsreglene. I og med at dette er et offentlig område og ikke fyller kravene for bobilparkering kan vi ikke skilte området med bobilparkering, sier Hårde som benytter anledningen til å oppfordre bobilturistene til å benytte seg av lokale campingplasser.


Båthavna med gjestehavn har service–anlegg for besøkende. Gunnersholmen ble tidligere brukt av bobilfolket, men det er nå stengt. Området ble vurdert som bobilparkering, men det ble for kostbart for kommunen.

Flotte sykkelstier

– Det er flotte sykkelstier i området, og det går greit å sykle til sentrum. Vi har også tråkket en tur til Fevik og det er sykkelsti helt til Lillesand, forteller Arne Hjartnes. Han er på bobiltur med kona og et vennepar som også har tatt turen fra Norheimsund.

– Bie camping her i Grimstad er den fineste plassen vi har vært på. Du kan parkere på asfalt og har gressplen rett utenfor døra. Oppvarmet svømmebasseng er det også. Det er passe gåavstand til sentrum, vi bruker en 10 minutters tid, forteller Hjartnes.


Alf Einar og Aud Holdhus, har sammen med vennene Arne og Solbjørg Hjartnes tatt turen til Grimstad og Bie Feriesenter.


Bobilparkering med tilgang til svømmebasseng er inkludert i prisen.

Det er litt forskjellig hva som er inkludert i prisen rundt omkring. Her betaler vi 360 kroner, men må betale 20 kroner i tillegg for en dusj. I Sverige betaler vi ikke ekstra for dusj. Hvorfor er det ikke slik her? De kunne bare lagt på 10 kroner på døgnprisen, sier Hjartnes som synes prisen på plassen er helt grei bortsett fra dusjtillegget.

– Vi var en tur i Nord-Norge, der var det forskjell på kvaliteten rundt om. En plass betalte vi 200 kroner. Der var det simpelt, på doen var det ikke en gang krok på døra, forteller Arne Hjartnes som har hatt bobil i 15 år.

– Det er så fint å sykle her og det er greit å gå til sentrum. En må jo røre på seg, legger Solbjørg Hjartnes til fornøyd.


Turistkontoret leier ut sykler og gir tips om sykkelruter i byen.


Grimstads store helter, Dag Otto Lauritzen og Thor Hushovd har fått syklene sine utstilt i glass og ramme midt i byen til stor glede for turistene.

Camping siden 1964

Liv Torunn Aasheim har i praksis vokst opp med Bie Apartment & Feriesenter:

– Dette er mitt barndomshjem og vi har holdt på i over 50 år. Det begynte litt smått med camping. Det var hovedsakelig telt, spisse og uten bunn. Jeg husker den første campingvognen, det var en slik hvor du slo ut noen tynne vegger og fikk en form for campingvogn. Etter hvert kom det mange av disse telthengerne. Sist natt hadde vi 6-7 telt. Det er færre enn før. De som reiser med telt i dag er yngre utlendinger. Vi har også norske familier som drar på teltcamping og tar med barna for at de skal få oppleve å bo i telt. Av våre besøkende er det ti bobiler før det kommer én med campingvogn, forteller Liv Torunn når vi besøker Bie Apartment & Feriesenter.

– Campingfolket er koselige folk og lette å ha med å gjøre. Det er sjelden noe bråk her.

Vi har også mange gjester på vinteren, ofte har vi selgere her som bruker bobil. De er kanskje lei av å sjekke ut og inn av hotell, ønsker heller å ha alt tilgjengelig i bilen, avslutter Aasheim. 

Naturlig at det koster

375 kroner per døgn, strøm inkludert, koster en plass i høysesongen i juli. Det er noe rimeligere ellers i året.

– Det er alltid noen som synes det er for dyrt. Men vi er nødt til å gå i pluss, og kan ikke holde denne standarden ellers. I 2017 investerer vi 10 millioner kroner på området. Vi har bygget nytt sanitæranlegg, laget flere plasser for bobiler med asfalt og gressplen. Videre har vi utvidet med ekspressplasser som er noe rimeligere (275 kroner i juni og 290 i juli). Ekspressplassene har bare asfalt. Men det er fri tilgang til toalettene, internett og svømmebasseng, sier Jørund Helledal hos Bie.

Ekspressplassene har så langt ikke noen begrensning på inn- og utsjekkingstid, men det er noe campingplassen følger med på og vil se an etter erfaring med bruk av plassene. I det nye anlegget med dusjene og kjøkkenområdet er det laget et kodesystem slik at de besøkende betaler for det de bruker, dusj koster 20 kroner for 6 minutter.

– Vi har et fast program for oppgradering og vedlikehold. Det må være en plan og midler til dette, ellers forfaller anlegget fort. Neste prosjekt er å bygge sanitæranlegg i nærheten av de 14 nyetablerte ekspressplassene, forteller Helledal.

– For opplevelsen av den bynære bobilparkeringen mener jeg at vi dekker det behovet. Vi ligger 850 meter fra sentrum, og det er gang og sykkelsti hele veien. Busstopp finnes rett utenfor campingplassen, sier Helledal som sender 15 000 gjester til byens sentrum hvert år. 


Bie Feriesenter har vært drevet siden 1964. I 2017 investeres det 10 million kroner på området med nye flotte service- og sanitæranlegg. Samt flere plasser for bobiler og en ny tømmestasjon i tillegg. Jørund Helledal ved Bie sier at de har en plan for fortsatt oppgradering av anlegget.

Gunnersholmen

På Gunnersholmen var det ikke system for betaling gjennom mange år. Vi på Bien trengte trafikk-grunnlaget også fra Gunnersholmen for å klare å drive helårsåpent, sier Helledal ved Bie. 

– Vi ønsket å oppgradere og bygge ut. Men hvis kommunen satset videre på Gunnersholmen ville vi ikke ha økonomisk grunnlag for å satse på utbygging. Vi ville ikke kunne konkurrere. Da ville vi heller satset på leilighetsutleie. Derfor ønsket vi for en tid tilbake at kommunen skulle ta markedspris for bobilparkering på Gunnersholmen, slik at vi kunne konkurrere på lik linje.

Så viste det seg at det var en større bedrift i området som trengte havna for utskiping av pukk og grus. Da bestemte rådmannen i kommunen at de skulle avvikle bobilparkering på Gunnersholmen og prioritere bedriftens behov. Dette er tre år siden, og det var en avgjørelse og prioritering kommunen gjorde selv. Siden har det ikke vært noen diskusjon om bobilparkeringen der, forklarer Helledal om uroen og spekulasjonene rundt Gunnersholmen til Din Fritid.

Markedsfører ikke

– De tenker bare båt her i byen, gjestehavna er enorm, sier Christian Aabøe Fluør ved Ferda (tidl. Sørlandets Caravansenter). Det er mulig å stå på caravansenteret for en natts stopp. 

Vi har vann og tømming av do. Det er ingen garantier for strøm, men det er gratis å stå her. Litt sikkerhet er det for oss, det er fint at det er noen på området nattestid. Vi har sett mistenkelige biler inne på området nattestid, men når de oppdager at det er folk her snur de og kjører raskt ut igjen.

De besøkende kan stå der det er merket med kundeparkering. Vi har fem-seks plasser. Mange kommer innom her og overnatter på vei til eller fra fergene som har anløp i Larvik og Kristiansand. Vi markedsfører ikke at vi har plasser her, men det er mulig å ta en stopp en natt. Men vi ønsker ikke at bobilbesøkende legger seg til over flere dager. Da anbefaler vi camping- og feriesentrene, sier Fluør. 


Vi markedsfører ikke at vi har plasser her, men det er mulig å ta en stopp en natt. Men vi ønsker ikke at bobilbesøkende legger seg til over flere dager, sier Christian Aabøe Fluør ved Ferda (tidl. Sørlandets Caravansenter).

Se og gjøre i Grimstad

Badebåten

Skonnerten Solrik

Gamle Grimstad

Dampskipsbrygga med små lokale spisesteder.

Gjestehavna

Kafe Herligheten,

Kafe Ibsen

Platebaren, spisested

Pannekake kafé

Torskeholmen

Havna

Turstier ved Dømmesmoen hvor det er fint å sykle og å gå.

Fjær kirke fra 1200 tallet

Fjæreheia Amfi, et steinbrudd som brukes til teater

Ibsen-museet i Grimstad

Grimstad bibliotek

52 sykkelturer i Grimstad og Arendal

Overnatting i grimstad

Alle campingplasser i Grimstad-området tar imot bobiler. Med sju campingplasser av ulik størrelse og beliggenhet finnes noe for enhver smak. Grimstad kommune har ingen kommunale plasser for nattparkering. Bobilturistene oppfordres til å benytte de lokale campingplassene.

Grimstad turistkontor

Storgaten 1 A,  4876 Grimstad, tlf. 37250168

 

Lenker og gps-koordinater

Bie Apartment & Feriehus

Arendalsveien 85

4878 Grimstad

Tlf. 37040396

58.350914, 8.597894

Marivoll Resort

Ca. 8 km fra sentrum

4885 Grimstad

Tlf. 37257050

58.335716, 8.614317

Moysand camping

Ca. 10 km fra sentrum

Moysandveien 96, 

4885 Grimstad

Tlf. 90 53 55 93 / 370 40209

58.353778, 8.651618

 

Offisiell reiseguide til Grimstad

Visitgrimstad

Grimstad kommune, søk bobil, eller sykkelturer og søk også festivaler hvor du får oppdatert liste over arrangementer i byen, www.grimstad.kommune.no

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden