Lærdal: Mellom fjord & fjell | Din Fritid
På Gamle Lærdalsøyri kan du oppleve et vernet trehusmiljø fra 1700- og 1800-tallet. Her finnes kaféer, hotell, bakeri og restaurant.
Lærdal

Mellom fjord & fjell

Det er veldig lett å kjøre forbi Lærdal. Det har jeg gjort mange ganger. Men denne gangen bestemte jeg meg for å bruke tid på det lille tettstedet med drøyt 1000 innbyggere. Jeg fikk oppleve historiske trehus, kortreist mat, hjemmelagd godteri og sportsbiler.


Det er trivelig å vandre og oppleve småbutikker, kaféer, landhandleri og hotell med restaurant og pub blant historiske hus i Lærdal. Flere av de godt bevarte husene benyttes som ferieboliger eller er helårsboliger.

Lærdal kommune finner vi ved Lærdalsfjorden innerst i Sognefjorden, og kommunen strekker seg opp til Filefjell. Lærdalsøyri er tettstedet hvor en kan gå mellom historiske trehus, smake hjemmelaget lokalmat, besøke butikk med hjemmelaget godteri eller sette seg ned på hyggelige kafeer eller bakerier. I Lærdalsøyri finnes også et tradisjonsrikt hotell med utleie av sportsbiler.

Historisk treffpunkt

Lærdalsøyri er en gammel handelsplass med en historie tilbake til middelalderen. Lærdal var et viktig knutepunkt mellom øst og vest. Der møttes kystfolket som kom med fisk og salt. Østlendingene kom ridende over fjellet med skinn, hud og kjøtt. I Lærdal ligger et av de meste verdifulle trehusmiljøene vi har igjen i Norge. Gamle Lærdalsøyri, som er et vernet trehusmiljø fra 1700- og 1800-tallet består av rundt 170 bygninger.

I en av de gamle bygningene finner vi turistkontoret og Karoline Thyri som er i ferd med å plassere kortreiste varer i hyllene. Lokalet er ikke bare et turistkontor, men også en landhandel som byr på ferske grønnsaker, bær, syltetøy, saft i mange varianter, oster, og bakervarer for å nevne noen av fristelsene.

– Vi selger også aprikos som er dyrket lokalt. Lærdal har nesten 2000 aprikostrær. De trives i varmen, forteller Karoline til Din Fritid.

Klimaet i Lærdal er tørt med årsnedbør på rundt 500 millimeter. Kunstig vanning er derfor nødvendig. Lærdal har også varmerekorden i Sogn og Fjordane.

– Tindved er en plante som vokser vilt langs kysten fra Trøndelag til Troms. Dette er en plante vi har begynt å dyrke her i Lærdal. Bærene er saftige og friskt syrlige og er rike på antioksidanter og C-vitaminer. Tindved setter farge og smak på mange slags retter, sier Karoline. Hun kombinerer handel og turistinformasjon gjennom arbeidsdagen.

– Lærdalsmarknaden som arrangeres i juni hvert år har et hundretalls salgsboder, aktiviteter, kulturinnslag, utstillinger og dans, forteller Karoline videre. Hun understreker at det er ikke krise om man ikke rekker sommermarkedet. Lærdal har også høstmarked i september og julemarked i november. Er du på jakt etter en konserthelg med flere artister, så er «Jordeplerock» som arrangeres i juni en fin festivalopplevelse.


Blant de historiske trehusene finner vi Rachel Engsbråthen som driver butikk full av egenprodusert godteri i alle farger.

Sukker og sirup

Med fargerike rosa klistremerker på butikkvinduet blir vi fristet inn til Frk Engsbråthens butikk Hjemmelaget Munngodt. Her treffer vi Rachel Engsbråthen.

– Alt spiselig lager jeg selv. Det begynte for fullt for ett par år siden. Det var tidligere en hobby. Da dro jeg rundt på markeder og solgte godterier som jeg lagde hjemme på kjøkkenet, forteller Rachel til Din Fritids utsendte. Nå har hun butikk i et av de gamle historiske husene i Lærdal.

– Det er noe helt unikt med Lærdal, spesielt i disse gatene. Selv om det er veldig stille her i vintermånedene. Takket være at jeg har nettbutikk så det går rundt også i lavsesongen. Og julemarked kan være en opptur. I Bergen solgte jeg rundt 500 kilo i drops og kjærligheter bare på tre og en halv uke!

– Jeg har mine egne oppskrifter og prøver å utvikle «godteriene» hele tiden. Den siste slageren er karamell med salt lakris. Drops og kjærlighet på pinne er det jeg selger mest av. Det er spesielt de godt voksne som kan ta helt av når de kommer inn i butikken. Det er vel minner fra barndommen som kommer opp, forteller Rachel fornøyd.

– Alt lages her i butikken. Det er håndverk hele veien. I juli bruker jeg rundt 500 kilo sukker og sirup, forteller Rachel som prøvesmaker alt hun lager.

– Men hadde jeg spist alt hadde nok vekten min føket i taket, så jeg gjør som vinsmakerne, jeg spytter det ut igjen, sier Rachel Engsbråten med en god latter.

Feriested

På vår tur imellom de trivelige og godt bevarte husene treffer vi Åge Fleskheller, en utflyttet Lærdøl.

– Det er veldig hyggelig med alle turistene som kommer hit. I 2008 kjøpte jeg to hus her og har renovert de sammen med lokalt fagråd. Huset er fra 1840, vinduene og dørene er også samme årgang, så det er ikke noe vinterbolig. Vi er her mye på sommeren og mange av turistene vil gjerne inn og se i huset. Av og til opplever vi at turistene står helt inntil vinduet og skygger med hendene for å kunne se inn. De skvetter skikkelig når de oppdager at det er «levende» mennesker som bor der, forteller Åge Fleskheller med en god latter.

Savner utlendingene

– Helgene har bra besøk, men vi savner de utenlandske turistene, forteller eier og daglig leder Even Aarethun i Lærdal Ferie- og Fritidspark til Din Fritid. Den sentrumsnære campingplassen byr ikke bare på bobil- og caravanparkering, men har satt opp et kjempestort telt for artister og show.


Lærdal Ferie- og Fritidspark ligger bare noen få skritt fra det idylliske trehusmiljøet i Lærdal. Daglig leder Even Aarethun håper på mye besøk og en travel sommer med mange bobiler og vogner innom.

– Teltet vårt har plass til 300 bord eller 600 ståplasser med scene. I fjor fikk vi arrangert to musikkshow og hadde fullt hus begge gangene, men da med begrensinger på grunn av pandemien. I år har vi lagt opp til musikkshow i mai, juni, august, september og november og håper på fult telt og full campingplass, sier Even håpefullt.

Bare et par hundre meter fra campingplassen ved bredden av Lærdalselva ligger Norsk Villakssenter. Senteret viser de besøkende historien om Atlanterhavslaksen og tradisjonen rundt laksefiske. Senteret har et lakseobservatorium for villaks og sjøørret. Her kan du oppleve storlaksen på nært hold. Storfangst på opptil 25 kilo har trukket kjendiser og kongelige fra hele verden til Lærdalselva for å fiske laks.


Lærdalsøren Hotel har eksklusive sportsbiler i garasjen.

Sportsbiler

Midt mellom alle de gamle husene finner vi Lærdalsøren Hotel. Hotellet fra 1880 blir i dag driftet som et gjestgiveri. Dette var i gamle dager et hotell for rike engelske lakselorder. I underetasjen var det en illegal pub hvor bygdefolket kunne få drikke. I dag byr hotellet på inne- og uteservering med alt fra pizza til flere retters meny. Er du ikke sulten kan du ta turen innom «Småsnurren Bar», en typisk brun pub med bilder og effekter fra motorsportmiljøet. Det som gjør hotellet enda mer spesielt er at det på tunet står en knallrød Lamborghini Diablo 1991-modell med toppfart på 325 km/t og en 1990 Corvette ZR1. Bilene på tunet kan du ikke leie, men du kan leie deg inn som passasjer. Vil du kjøre selv leier hotellet ut en Porsche 911 2022-modell.

Fakta om Lærdal

Lærdalsøyri er et tettsted og administrasjonssenter i Lærdal kommune, indre Sogn, i Vestland fylke. Tettstedet har 1 134 innbyggere per 1. januar 2021. 1 308 mennesker sokner til Lærdalsøyri om man tar med Hauge og Erdal. Hele kommunen har 2219 innbyggere.

Bobilparkering/campingplass

Lærdal ferie- og Fritidspark

Grandavegen 5, 6887 Lærdal

Tlf. 57 66 66 95

Mail: info@laerdalferiepark.com

Web: www.laerdalferiepark.com

GPS: 61.100754, 7.470489

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden