Bynær bobilparkering i Egersund: Sørlandsbyen på Vestlandet | Din Fritid
Bynær bobilparkering i Egersund

Sørlandsbyen på Vestlandet

Okka by, Mågebyen eller Sørlandsbyen på Vestlandet - kjært barn har mange navn. Egersund i Eigersund kommune har rykte for å være byen der det alltid skjer noe. Din Fritid har vært der og sjekket ut forholdene!


Bobilen står godt parkert i Egersund sentrum.

Bobilen er godt parkert i Egersund sentrum, den sydligste byen i Rogaland. Gruset parkeringsplass som ligger ved bussholdeplassen, turistkontoret og taxiholdeplassen, alt sammen noen få skritt fra sentrumsgatene i byen. 

Juste Druskiniene, vert på turistkontoret, kommer raskt opp med tips og ideer om byen. 

– Vi får mange spørsmål fra bobilturister om parkering, vann, strøm og dotømming. Noen ganger spør turistene om utstyr og deler til bobiler, forteller Juste som prøver å hjelpe så godt hun kan ved siden av å fortelle om byen, festivaler og arrangementer. 

Sentrumsnær parkering

Ingfrid Egeland fra Kvernaland på Jæren har tatt turen til Egersund for å besøke søster og familie. De har etter tips funnet frem til parkeringen på Gruset. 

– Det er gratis å stå her, her er alt så enkelt, sier Ingfrid som kunne tenkt seg litt mer plass rundt  familiens nye bobil.

– Det er trangt her siden det er en vanlig parkeringsplass. Vi har ikke uteplass og det finnes ikke vann og strøm, sier Ingfrid som ønsker at det hadde kommet et bynært tilbud som er tilrettelagt for bobiler. 


Ingfrid Egeland fra Kvernaland på Jæren er på familiebesøk i Egersund og har funnet parkeringen i sentrum av byen etter tips av søsteren Gro Løvheim-Fjerdingstad.

For langt unna

– Campingplassen som ligger 3,5 kilometer unna sentrumsgatene er grei, men det er for langt å gå. Alle har ikke sykkel og siden vi skal være her bare et par dager er det fint å stå her, sier Ingfrid.

– Det eneste savnet er ordentlig kaffe, og siden det ikke er strøm blir det pulverkaffe, sier Ingfrid og forteller at de er så fornøyde med bobillivet at de vurderer å selge hytten sin og bare satse på bobil.

Parkeringsavgift kommer

Daglig leder i Eigersund Parkering, Arne Stapnes, forteller til Bobil & Caravan at kommunestyret i Eigersund kommune har vedtatt å innføre parkeringsavgift i byen fra høsten 2016.

– Avgiftsparkeringen er planlagt startet 1. oktober i år, men vi vet ikke om vi rekker å komme fullt i gang til den datoen. For plassen ved Gruset parkering er det forslag om å regulere parkeringen med sju plasser bare for bobiler, sier Stapnes.

Det er akseptert at bobiler står på vanlig parkering på plassen som ligger i sentrum av byen.

Julebyen Egersund

Om vi gjør en reise litt frem i tid, blir vi anbefalt et besøk i adventstiden. I byens juledekorerte gater vil du kjenne lukten av pepperkaker, helstekt lam og julegrøt som blander seg med lyden av julesang, mens Egersundsnissen er på plass for å se til at alle har det fint. Julebyen er blitt en tradisjon etter starten i 2005.

– Egersund har et fortjent rykte som byen der det alltid skjer noe. Blant de mange arrangementene er det flere festivaler. De har Norges eldste Visefestival, Fyrfestival, Bluesfestival, Egersunds Ugå (feiring av byens historie), Høstmarken, Oktoberfest, Kulturnatt og Julebyen, forteller byens turistvert  Juste Druskiniene engasjert.


Juste Druskiniene, vert på turistkontoret.

På-sparket tur

Ekteparet Einar Løland og Signe Herdis Høyvik fra Sotra har tatt turen med sin gode og gamle bobil til Steinsnes camping, som ligger like utenfor sentrum av byen.

– Bilen er min hobby. Den er fra 1985 og var opprinnelig buss og ble bygd om av en tidligere eier. Det er en MB 409D og har nå rullet over en million kilometer. Vi håper den holder lenge. Så langt har den gått gjennom alle EU-kontrollene uten anmerkninger, sier en fornøyd Einar som har 48-års erfaring som maskinkjører.

Bilen har stor tiltrekningskraft, mange kommer og spør hva dette er for en slags bobil.

– Vi blir gjenkjent når vi farter rundt på tur og hilser tilbake når de vinker til oss, forteller Signe og Einar som trives godt med oppmerksomheten.


Einar Løland og Signe Herdis Høyvik ute på nok en tur med bobilen som allerede har rullet over en million kilometer på veien.

Dusj inkludert

– Vi setter pris på at en ikke må betale ekstra for dusj og annen bruk i serviceanlegget her på plassen, sier Einar og forteller ivrig om en annen plass han har vært på:

– Jeg hadde akkurat kommet meg i dusjen, var helt avkledd og klar til å dusje. Der stod jeg naken uten penger eller polletter, irriterende! Da var det bare å ta på alle klærne igjen og gå tilbake til bilen for å finne penger, forteller Einar, som ønsker at plassene rundt om slutter med alle ekstra betalinger.

Litt langt å gå

Turen inn til sentrum med sine drøye tre kilometer kan bli litt lang hvis en ikke er sprek til bens. Det er imidlertid en fin gang- og sykkelsti fra campingplassen til byen.

– Vi synes det er for langt å gå hvis en ikke kan sykle, sier Einar som er fornøyd med plassen og området ellers. Det er fine forhold på serviceanlegget her, og bra oppmerking for bilene slik at det ikke blir for tett, sier Einar.


Det er en fin gang- og sykkelsti fra campingplassen til byen.

Savner å få kjøpt noe

– Men det er ingen butikk i nærheten her. Vi  savner å få kjøpt noe, for eksempel drikke og rundstykker. Det eneste tilbudet er en brusautomat ved en nedlagt bensinstasjon som ligger like ved, forteller Signe som sammen med mannen Einar er klar for hjemturen til Sotra.

Steinsnes camping

– Jeg har bobil selv og ser hva jeg vil ha når jeg er ute på tur. For meg er det viktig at det er rent og pent, og selvfølgelig skal det være det på vår campingplass også, sier Anne-Britt Wigand, en av tre eiere av campingplassen.


Anne-Britt Wigand får lekt litt med hunden Tobias samtidig som hun får tatt en runde på campingen for å se til at gjesten hennes har det bra og at alt er i orden.

Dramatisk

Campingplassen ble sterkt rammet av ekstremværet ”Synne” i desember 2015. Totalt 10 hytter gikk tapt. Bjerkreimselva flommet over og oversvømte store deler av campingplassen. 

– Utbedring og oppbygging har pågått i hele år, forteller Anne-Britt. 

Steinsnes camping har plass til rundt 70 bobiler og vogner hvor alle har strømuttak, moderne sanitæranlegg, tømmeanlegg for kjemitoalett, gratis trådløst nett (sterkest signal ved resepsjonen) og sykkelutleie.

– Mange av våre gjester går eller sykler til byen, men det kan bli en litt lang hjemtur hvis en har vært på handel - da er det en del av gjestene som tar taxi, forteller Anne-Britt.


Steinsnes camping har plass til rundt 70 bobiler og vogner hvor alle har strømuttak, moderne sanitæranlegg, tømmeanlegg for kjemitoalett, gratis trådløst nett (sterkest signal ved resepsjonen) og sykkelutleie.

Gratis dusj

– Vi er en av de få campingplassene som ikke tar ekstra betalt for dusj. Tyske gjester kommer og spør om de må betale for varmt vann på kjøkkenet, så praksisen er forskjellig rundt om. 

Plassen er åpen hele året og vi samarbeider godt med kommunen. Slik det er nå er parkeringen i sentrum en konkurrent for oss. Vi prøver å holde en rimelig pris, bobil med to personer med strøm koster 235 kroner døgnet i sommersesongen, 185 kroner ellers i året. Vi er litt for små til å ha butikk her, men på sommeren prøver vi å levere ferske rundstykker enkelte dager, sier Anne-Britt og legger til at det er lurt å være spesielt tidlig ute når det er festivaler og arrangementer i byen. 

– Det er førstemann til mølla som gjelder, avslutter Anne-Britt.

Byvandring

I dag fremstår byen med en av de best bevarte trehusbebyggelsene i Norge. Gjennom årene  har det vært reguleringsplaner som truet med å rasere den gamle bebyggelsen til fordel for betongblokker. På grunn av pengemangel ble dette aldri realisert. Nå er store deler av byområdet regulert til antikvarisk spesialområde. Turistkontoret har laget eget kart med to alternative ruter som tar deg rundt i bebyggelsen, på museer og til attraksjoner. I hele juli er det byvandring med guide. 


Husene er malte og fargerike. Hvit var dyrere farge, og med fabrikkene rundt, var det tidligere en del nedfall slik at husene ble skitne.

Gamle Jærbanen

Litt ut fra sentrum finnes turvegen på åtte kilometer fra Egersund til Hellvik. Turvegen er anlagt på den gamle jernbanetraseen og en tur på bena eller med sykkel gir et møte med svært vakkert landskap, kulturminner og historie.


Flott turterreng rundt byen, enten en vil gå turer eller sykle. Her fra Elverhøy som er en øy i Lundeåna mellom Slettebøvatnet og byen.

Om Egersund, Eigersund kommune

• Egersund er en kystby i Rogaland fylke.
• Navnet Eigersund kommer fra Eikundasund. Eikund betyr øya som er rik på eikeskog og hører til blant de eldste stedsnavnene i Norge.
• Innbyggertall: 14473 i 2015 

Visitegersund
Julebyen
Eigersund kommune / turer
Visitnorway - søk på Egersund 

Steinsnes Camping
58°28’41.9”N 5°59’45.4”E
Jærveien 190
4373 Egersund
Hjemmeside Steinsnes Camping

Gruset parkering
Egersund sentrum,
Følg rv 44 inn mot sentrum og parkeringsplassen ligger på høyre side før sentrum.
58°27’17.2”N 6°00’08.3”E

Opplevelser i Egersund

• Byvandring.
• Trehusbebyggelsen.
• Fayance (steintøy) museum.
• Dalane folkemuseum, Slettebø ved Egersund.


Egersund Fayancemuseum er en del av Dalane folkemuseum. Museet har tilhold i de gamle fabrikklokalene i Egersund sentrum, som i dag også er et kjøpesenter.

• Vannbassengene, sentrumsnært turområde.
• Varberg, utsiktspunkt over byen.
• Gamle Jærbanen, tur og sykkelvei.
• Stoplesteinan.
• Egersund Chokoladefabrik.
• Julebyen.
• Kulturnatt.
• Høstmarken.
• Oktoberfest.
• Egersund Visefestival.
• Egersund Ugå.
• Dalane Bluesfestival.
• Fyrfestivalen.
• Sjokoladehjørna AS


La tennene løpe i vann på Sjokoladehjørna.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden