Dubrovnik i Kroatia: Verdens vakreste? | Din Fritid
Dubrovnik i Kroatia

Verdens vakreste?

De fleste som kjører fra Norge til Kroatia stopper på Istria. Det er synd. Kjører du noen timer lenger sør vil du kunne oppleve Dubrovnik. Denne eldgamle byen som klorer seg fast mellom fjell og hav, har blitt kalt for verdens vakreste kystby.

Vi vet at mange unngår storbyer når de reiser med bobil eller campingvogn. Det er helt unødvendig. Det er lett å få en flott byferie i Dubrovnik!

Nøkkelen til et problemfritt opphold er å finne en god overnattingsplass. Det gjorde vi på den bynære campingplassen Solitudo, som ligger kun en ti minutters busstur unna sentrum. Bussene går jevnlig hele dagen og er rimelige. Vi hadde en egen sak på denne campingplassen i utgave 1-2017.

Opplevelsen

Den første kvelden hadde vi tenkt å ta det med ro på campingen etter mye kjøring, men kastet oss likevel på bussen til sentrum. Nysgjerrigheten og appetitten på byen vi har hørt så mye om var for stor. Det skal sies at det å tilbringe kvelden i Dubrovnik, er magisk. Vårt første møte med bymuren, de blanktråkkede brosteinene og de gamle bygningene, gir deg virkelig en følelse av å vandre hundrevis av år tilbake i tid.

Det er massevis av små, hyggelige butikker i hovedgaten. I sidegatene og på torget er det et godt utvalg restauranter. Er det mye mennesker er det bare å ta seg en kjapp tur gjennom hovedgaten, og deretter bruke mer tid på de mange smale smugene sørover. 

Her kan du gå til du møter bymuren, og lete etter skiltet hvor det står: ”Cold drinks, with the most beautiful view”. Da har du funnet åpningen i bymuren som går ned noen bratte trapper, og du er fremme ved Cafe Buza. Dette stedet er obligatorisk når du er i Dubrovnik. Det serveres drikke her, men det er uansett utsikten og plasseringen som gjør plassen unik. Om Dubrovnik på avstand oppleves som en by som klorer seg fast på liten plass, så blir det veldig konkret på denne kafeen. Det er egentlig ikke plass til en kafé her. Det er bare å nyte den fenomenale utsikten og opplevelsen forsterkes av de badende som viser frem sine stupe- og hoppekunster fra fjellhyllene rett under kafeen.. 

Beskyttelsen

Du skal ha gode grunner for ikke å ta rundturen på bymuren når du først er i Dubrovnik. Veien rundt er forholdsvis bred, og solid som fjell, mens utsikten gir sommerfugler i magen. Mitt bokstavelige høydepunkt var fra toppen på bymuren, hvor du får de klassiske røde hustakene på rekke og rad under deg - og så havet med en uendelig horisont. Her er det også en del trapper, og litt kranglete vei. Det er imidlertid lett å hoppe av bymurrundturen halvveis, om du ønsker det.

Gamlebyen i Dubrovnik er forholdsvis liten, men dette er en svært populær turistby, ikke minst blant cruisefolket. Flere selskap ankommer Dubrovnik med store skip. Det merkes godt de dagene disse har sluppet sin ”last” med turister. Det er sommermånedene som er verst, da bør du helst unngå torsdag og lørdag. Det er likevel variasjoner fra uke til uke. Datoene for 2017 er ikke lagt ut enda, men sjekk gjerne ut konkrete ankomstdager for cruiseskip på www.portdubrovnik.hr.

En av dagene vi besøkte gamlebyen kom vi midt i et slikt ”turistslipp”, og det tok 20 minutter bare å komme gjennom byporten. 

Kulturbyen

Dubrovnik er Kroatias mest kjente og besøkte by. Byen har en kjent historie fra rundt år 600, og ligger plassert mellom de Dinariske alper og en klippepreget Adriaterkyst. Hele gamlebyen ligger innenfor bymurene, og stemningen er skikkelig middelaldersk. Det er en romantisk by, og mange bryllup blir arrangert her i løpet av sommermånedene. 

Det har vært mye uroligheter i Dubrovnik opp gjennom historien, og vi skal ikke lenger tilbake enn høsten 1991, hvor det var krig i byen i forbindelse med oppløsningen av Jugoslavia. Etter et halvt år var urolighetene som rammet byen direkte over, og etter hvert kunne gjenoppbyggingen av den historiske byen starte. Takket være sin status som verdensarv-by og populært turistmål gikk finansieringen og gjenoppbyggingen forholdsvis raskt.

Mer å gjøre?

Det skal sies at det å gå gatelangs i gamlebyen er veldig trivelig en dag eller to, men så blir man gjerne mettet. Da finnes det mange andre tilbud og aktiviteter:

Det er utallige museer og kunstutstillinger i byen. Og lokalitetene er som oftest veldig sjarmerende. Gå gjerne inn på http://no.tripadvisor.com og søk på museer i Dubrovnik for flere tips.

Den ti-minutter lange båtturen ut til øya Lokrum anbefales. Her er det flotte badeplasser, fantastisk utsikt fra øyas høyeste punkt - og en opplevelse av en botanisk hage, hvor du finner store mengder eucalyptus, kaktus og sukkulenter. 

Midt på øya er det en liten innsjø som heter Mrtvo More (Dødehavet) - et annerledes badested. 

En av mange selskaper som tilbyr guiding er www.dubrovnik-walking-tours.com, hvor du også kan bestille litt mer spesielle tematurer. I løpet av alt fra en time til en halv dag får du en rundtur med guide som kan by på en rundtur for å se lokasjonene til innspillingen av den populære tv-serien Game of Thrones, blant mye annet.

Liker du enda bedre utsikt, kan taubanen opp til høyden over byen være et godt altnerativ, www.dubrovnikcablecar.com.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden